Bild- & funktionsmedicin
Kritiken växer mot skånsk vårdexport
Publicerad: 17 juli 2015, 12:40
Det riktas kritik mot det skånska vårdexportbolaget Skåne Care och den utbildning av läkare från Saudiarabien som startar upp i höst. Socialstyrelsen och fackförbund har tidigare varnat för bland annat risk för minskad patientsäkerhet och nu stämmer politikerna in.
Vårdexportbolaget Skåne Care AB kommer i höst att starta upp en femårig specialistutbildning riktad till 35 saudiska läkare. De ska först gå en ettårig svenskutbildning anpassad till sjukvården och därefter studera och arbeta som ST-läkare.
Men projektet har väckt kritik från bland andra Läkarförbundet, som ifrågasatt att läkarna, som saknar svensk legitimation, kan arbeta självständigt och därmed få en fullvärdigspecialistutbildning, skriver flera skånska tidningar. Läkarförbundet oroar sig även för att de svenska ST-läkarna kommer att få konkurrera om utrymmet vid exempelvis operationsbord och teoretiska kurser som ingår i utbildningen.
Även Socialstyrelsen ifrågasätter att läkarna får ett särskilt förordnande för en viss tid, när de inte kommer att arbeta som läkare i Sverige efter fullgjord utbildning. Ett annat problem är enligt Socialstyrelsen att de saudiska läkarna inte testas kontinuerligt på samma sätt som andra ST-läkare eftersom de inte kommer att söka svensk legitimation.
– Vi har ju ett patientsäkerhetsperspektiv i de här frågorna. Om vi tycker att det finns otydligheter när det gäller patientsäkerhet, eller i vilka fall som särskilda förordnaden skall utfärdas, så ser vi över det kontinuerligt, vilket sker i det här fallet, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen till Dagens Medicin.
Nu kritiserar även politikerna i Skåne affären. Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) anser att politikerna bör involveras mer i den här typen av affärer. Han hänvisar i dagens Sydsvenskan till det två år gamla ramavtalet mellan regionen och Skåne Care. Enligt honom framgår det enbart att Skåne Care och Region Skåne ska komma överens om möjlig kapacitet när det handlar om försäljning av ST-utbildning. Han vill nu se över ramavtalet för att förtydliga politikens roll.
– Det är jätteviktigt att vi inte tränger undan våra egna behov i den skånska sjukvården, säger han till tidningen, men tillägger att han inte vet om det är så i det här fallet.
Även de lokala Sverige Demokraterna protesterar mot affären, och yrkar att Hälso- och sjukvårdsnämnden nu river upp avtalet mellan Skåne Care AB och Region Skåne, av som de säger ”principiella skäl mot att samarbeta med diktaturer”.
Fakta Skåne Care
Skåne Care AB bildades 2008 och är helägt av Region Skåne. Bolaget har som uppgift att sälja vård till utlandet. Bolaget tar varje år emot omkring 50 utländska patienter som framförallt får högspecialiserad vård i Skåne. Bolaget har också bistått med konsulter vid vårdprojekt i bland annat Saudiarabien. Skåne Cares verksamhet får inte tränga undan annan sjukvård i regionen.
Källa: Helsingborgs Dagblad
ELIN ROSLYNG