måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Kurator blir legitimationsyrke

Publicerad: 28 augusti 2017, 07:47

Frågan om legitimation för kuratorer har diskuterats länge. Redan 2013 uppvaktade Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) för att framföra kravet på legitimation. Foto: Lena Dahlström

Kurator i hälso- och sjukvården blir ett legitimationsyrke från 2019. Det föreslår regeringen.

Ämnen i artikeln:

Universitetskanslersämbetet

Frågan om att göra kurator i hälso- och sjukvården till ett legitimationsyrke har diskuterats länge. Nu föreslår regeringen i en promemoria att detta ska bli verklighet den 1 januari 2019.

”Syftet med att införa legitimation är främst att öka patientsäkerheten genom att det ställs krav på att hälso-och sjukvårdskuratorer har erforderlig lämplighet och kompetens för yrket”, står det i socialdepartementets promemoria.

Enligt förslaget ska det krävas en yrkesexamen för hälso-och sjukvårdskuratorer för att bli legitimerad. Hur denna utbildning ska se ut är ännu inte klart. Universitetskanslerämbetet har i en utredning föreslagit att utbildningen ska bestå av 60 poängs påbyggnadsutbildning på en socionomexamen, eller en utbildning som anses motsvara en socionomexamen.

I promemorian föreslås att yrkesverksamma kuratorer under en övergångsperiod ska kunna få legitimation om de har socionomexamen eller motsvarande utbildning. Detta ska gälla om de har varit verksamma i minst fem år, alternativt i två år och har en relevant vidareutbildning.

En konsekvens av införandet av legitimation för kuratorer blir att kuratorer inom privat hälso-och sjukvård till skillnad från i dag kommer att omfattas av skyldigheten att föra journal.

Relaterat material

Kuratorsleg ska höja lön och kvalitet

Kuratorsleg utreds 

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev