Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bild- & funktionsmedicin

Läkare får ingen fortbildning

Publicerad: 18 september 2009, 12:54

Allt fler läkare uppger att de inte får någon intern fortbildning över huvud taget.


Läkarförbundets årliga fortbildningsundersökning visar att läkare får allt mindre fortbildning.

Mer än var tredje läkare uppger att de inte får vare sig gemensam internutbildning eller tid till egen utbildning, till exempel litteraturstudier, över huvud taget.

Bara för ett år sedan var det betydligt fler som erhöll någon form av utbildning, även om trenden varit vikande under de senaste åren.

Det enda som var positivt i undersökningen var att antalet läkare som inte får någon extern utbildning fortfarande är låg. 2008 uppgav bara 9 procent av läkarna att de inte fick en endaste timme extern utbildning. Å andra sidan har antalet timmar för extern utbildning minskat något det senaste året.

Samtidigt som utbildningen minskar svarar allt fler läkare ja på frågorna om det finns en struktur för lärande, om de har en plan för lärande under det kommande året samt om möjligheten till lärande finns.

Undersökningen visar även att det är stor skillnad mellan offentligt och privat anställda läkare.

På privata sjukhus har läkare i genomsnitt fem och en halv utbildningsdagar per år jämfört med anställda på länssjukhus som i genomsnitt har nio och en halv dag per år. Privatanställda läkare finansierar också till större del sin utbildning själv.

Läs mer:

Läkarförbundets fortbildningsenköt 2008 (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev