Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Läkare får prestigefyllt fotopris

Publicerad: 25 september 2008, 14:27

Röntgenläkaren Anders Persson tilldelas Lennart Nilsson Award 2008 för sina tredimensionella bilder av människokroppens inre.


Anders Persson leder Center for Medical Image Science and  Visualisation, CMIV, vid Linköpings universitet och Universitetssjukhuset i Linköping. Med hjälp av en rad olika tekniker sätter Anders Persson och hans kollegor samman extremt detaljrika och pedagogiska tredimensionella bilder över människokroppen.

Teknikerna som används är bland annat magnetresonans, ultraljud och positron-emissionstomografi.

Motiveringen till att Anders Persson tilldelas priset, som har beskrivits som den främsta utmärkelsen som går att få inom vetenskapligt och medicinskt fotografi, lyder:

Anders Persson kombinerar spjutspetsteknik med pedagogiskt berättande och konstnärligt öga. Han synliggör kroppens inre med unik precision, så att bilderna kan förstås och tolkas av både lekmannen och experten.

Anders Perssons teknik har bland annat gjort det möjligt för rättsläkare att genomföra obduktioner virtuellt, men även diagnostik av levande patienter är möjlig med hjälp av tekniken. Hans senaste projekt är att försöka visualisera tillstånd som Alzheimers sjukdom och multipel skleros, något som tidigare har ansetts omöjligt.

Lennart Nilsson Award har delats ut sedan 1998 och instiftades för att hedra den legendariske fotografen Lennart Nilsson, mest berömd för sina spektakulära bilder från den mänskliga reproduktionen. Priset administreras av Karolinska institutet, KI, och ordförande för den stiftelse som handhar priset är KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson.

Prissumman är på 100 000 kronor och prisutdelningsceremonin kommer att hållas den 28 oktober vid KI:s installation av nya professorer

Anders Persson startade CMIV år 2002. Verksamheten omfattar i dag 70 forskare och 30 doktorander.

Läs mer:

Längre intervju med Anders Persson på sajten "IT i vården"
Gå till hemsidan för Lennart Nilsson Award
Läs mer om 3D-tekniken på hemsidan för CMIV

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev