Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Läkare sökes till polarexpedition

Publicerad: 18 oktober 2019, 11:00

Läkare och sjuksköterskor kan få ställa upp och hålla utkik efter isbjörnar på forskningsexpeditionerna.

Foto: Getty Images

Myndigheten Polarforskningssekretariatet söker läkare och sjuksköterskor som vill jobba på polarexpeditioner. Vapenvana är ett plus, men inget krav. Du kan möta isbjörnar, men sannolikt kommer du mest att arbeta med skavsår.


– Det är i förebyggande syfte som vi har läkare och sjuksköterskor med på expeditionerna. Vår förhoppning är att göra dem tämligen arbetslösa, så därför vill vi gärna ha multikompetent personal som kan hjälpa till med annat som behövs på en forskningsexpedition, säger Åsa Lindgren, chef för enheten för fartygsbaserat forskningsstöd.

Myndigheten söker nu medicinsk kompetens till polarexpeditioner som är mellan fyra och tio veckor långa. En del är förlagda till isbrytare, andra till Antarktis. Som läkare eller sjuksköterska får du räkna med att göra mycket som inte har med sjukvård att göra. Till exempel att ställa upp inom isbjörnsskyddet.

– Det är framför allt att hålla utkik och se till att vi tar oss tillbaka till fartyget så fort som möjligt om en isbjörn dyker upp. Vid expeditioner på Antarktis är de stora farorna glaciärsprickor, och där jobbar man mycket med rep och allmän säkerhet, säger Åsa Lindgren.

På expeditionerna med isbrytare kan 75 personer delta. Många är vapenutbildade, skjutvana och har jägarexamen.

– Alla 75 behöver inte hantera vapen, men det är klart en fördel. Vi hittar som sagt gärna multikompetent personal som kan användas till fler arbetsuppgifter, säger Åsa Lindgren.

De medicinska uppgifterna är sällan svåra.

– Arbetet handlar mycket om mindre saker, som skoskav och huvudvärk. Händer det något allvarligt är det läkarens uppgift att se till att patienten klarar en medevac, alltså medicinsk evakuering. Vi kan vara en hel vecka ifrån hjälp ibland, och största utmaningen är att vi är långt ifrån understöd.

Det här är första gången som Polarforskningssekretariatet brett går ut och annonserar efter läkare och sjuksköterskor.

– Det tar tid inför en expedition att rekrytera. Vi skulle vilja bygga upp en personalpool ungefär som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har, som är kompetensrekryterad och som finns där när det är färdigt för expeditioner. Så att vi inte behöver börja om varje gång, säger Åsa Lindgren.

Har ni många sökande?
– Vi har ett högt söktryck till alla våra tjänster.

Polarforskningssekretariatet

Är en myndighet med uppgift att samordna och främja svensk polarforskning. I uppdraget ingår att organisera och stödja forskningsexpeditioner till polarområdena. För att trygga forskarnas och personalens säkerhet på expeditionerna är alltid medicinsk personal med.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev