torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Majoritet vill tillåta aktiv dödshjälp

Publicerad: 19 december 2017, 06:53

Foto: Thinkstock

Sex av tio svenskar anser att aktiv dödshjälp borde vara laglig. Män är mer positiva till dödshjälp än kvinnor, och en större andel lågutbildade än högutbildade vill legalisera aktiv eutanasi.


Det framgår av en undersökning som Novus gjort för sajten Kit. Men få riksdagsledamöter förespråkar aktiv dödshjälp. Miljöpartiet slog dock fast 2015 att partiet ska verka för att få till stånd en utredning av möjligheten att legalisera aktiv dödshjälp. Men frågan är lågprioriterad i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

– I första hand förhandlar man ju i de frågor där man bedömer att det finns goda chanser att komma någonstans. Och jag ser det som ett taktiskt övervägande att ligga lågt med den här frågan, säger MP:s riksdagsledamot Jan Lindholm till Kit.

”Att /.../ inom vården erbjuda dödshjälp är dock ett väldigt stort steg, som innebär att vårdens uppdrag och roll blir markant annorlunda än det är i dag. Det finns exempelvis ett stort motstånd i flera vårdprofessioner”, konstaterar socialminister Annika Strandhäll i ett mejl.

Relaterat material

Smer städar i dödshjälpsdebatten

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev