Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bild- & funktionsmedicin

Många kritiska till högre lön för jourande stafettläkare

Publicerad: 30 december 2009, 14:45

Läsare kritiserar beslutet att höja lönen för stafettläkare på akuten i Dalarna.


Läsarna av Dalarnas Tidning verkar allt annat än nöjda med att lönen för stafettläkare som arbetar jour på landstingets akutmottagningar höjs.

Efter den senaste beslutade lönehöjningen kommer ersättningen för ett femdagars jourpass ligga på 38 500 kronor, som dagensmedicin.se berättade i går. Samtidigt har Landstinget Dalarna aviserat att stora besparingar inom vården är att vänta under nästa år.

Detta är ju inte riktigt klok! Inte undrar på att landstinget går dåligt och det måste sparkas anställda. Tur att det finns många sjuksköterskor och undersköterskor att ta av än så länge , löd en av kommentarerna signerad Stefen sjuksköterska på Dalarnas Tidnings nätsajt.

­ Det är ett hån mot människor i vanliga inkomstlägen att läkarna får nästan dubbelt så mycket för bara en halv vecka , löd en annan kommentar.

Till och med chefen för medicinkliniken i Falun och Ludvika, Mikael Köhler, har svårt att försvara den höjda ersättningen.

- Det är förskräckliga pengar. Kritikerna har helt rätt, säger han till Dalarnas Tidning.

För att spara pengar föreslår han att en av akuterna, den i Ludvika, helt enkelt bommas igen på nätterna.

- Stäng nattakuten och låt internmedicinska patienter som kommer in kvälls- och nattetid åka till Falun. Det vore det bästa av både ekonomiska skäl och kvalitetsskäl, säger Mikael Köhler.

Även på dagensmedicin.se har lönehöjningen lett till en het debatt och förslag på förändringar som inte innebär att lönen för läkarna höjs.

En debattör föreslår en dubblering av platser på läkarutbildningen. En annan tror att kristdemokraterna nu kommer att föreslå en avkortad läkarutbildning för akutläkare. Flera andra föreslår att annan vårdpersonal tar över vissa arbetsuppgifter som i dag ligger på läkarens bord.

Relaterat material

Dalarna höjer ersättningen till stafettläkare som jobbar jour

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev