Bild- & funktionsmedicin
Med nytt verktyg mot bättre fortbildning
Publicerad: 2 september 2015, 05:57
NY HJÄLP. Allmänläkaren Åsa Niper (t h) hoppas att fortbildningsmodulen ska få stor betydelse. Till vänster Susanne Olsson, undersköterska. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån
Läkare ska lättare hitta rätt vidareutbildning med hjälp av ett nytt verktyg. Sfam:s satsning på en fortbildningskatalog på nätet är nu ute på test.
Via kronikersatsningen fick Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, drygt 2 miljoner kronor från regeringen för att utveckla en modul som ska inspirera läkare att fortbilda sig. Snart är den klar.
– En betaversion var ute på test nu i slutet av augusti. Om en månad ska alla läkare kunna hitta fortbildning via vår sajt, säger Eva Norell, chef för fortbildningsenheten på Sfam.
Alla de kurser, konferenser, böcker, e-learningverktyg och instruktioner som presenteras i webbkatalogen är granskade av Sfam. De har dessutom fått CPD-poäng, Continuing professional development, utifrån en modell som utvecklats i Norge, och som nu för första gången testas i Sverige.
– Poängsystemet ger i sin nuvarande form poäng för olika typer av fortbildningsaktiviteter, inte bara kurser. Man kan få poäng för exempelvis kollegial dialog, gruppverksamhet och egenstudier också. Fortbildning är ju mer än att sitta av en kurs, säger Åsa Niper, allmänläkare i Hökarängen söder om Stockholm, liksom vice ordförande i Sfam.
Hon har varit med och utvecklat modulen som hon hoppas kan få stor betydelse för såväl läkare som chefer när de planerar och följer upp fortbildningsinsatserna.
– Här kan man utgå från sina egna behov. Man ska inte gå på ytterligare en diabeteskonferens bara för att det passar i schemat. I stället kanske man behöver en utvärdering av sin konsultationsteknik, säger Åsa Niper.
Dessutom finns en forumfunktion där läkare kan utbyta erfarenheter.
Verktygets katalogdel ska fungera som ett skyltfönster för alla läkare och kommer, förutom ett utbud med medicinsk fortbildning, även att presentera utbildningar i ekonomi, ledarskap, etik och konsultationsteknik.
– Det är i huvudsak etablerade och välrenommerade producenter som presenterar sina kurser, produkter och aktiviteter enligt en mall som vi lagt fast, berättar Eva Norell.
Den som vill kan via modulen även registrera sig, spara och dokumentera sina fortbildningsinsatser.
Dokumentationen ger en överblick av den enskilde läkarens aktiviteter och kan fungera som underlag i det lokala fortbildningsarbetet eller i lönesamtal.
Sfam:s fotbildningsmodell bygger på att allmänläkare ska fortbilda sig för motsvarande 300 CPD-poäng under en femårsperiod. Genom att spara sina aktiviteter kan både enskilda läkare men även chefer hålla koll på att läkarna fortbildar sig kontinuerligt genom olika typer av aktiviteter.
– I första hand vänder sig verktyget till den vanliga läkaren på vårdgolvet. Men det kan också användas av chefer. Hur det kommer att tas emot är något som vi får se och utveckla med tiden, säger Eva Norell.
Även Åsa Niper tror att fortbildningsmodulen kommer att behöva justeras med tiden.
– Det ska bli spännande att se om den används, och hur. Vi har tänkt på detta länge. Nu är det dags att pröva på riktigt.
När verktyget är testat och klart ska alla som vill kunna hitta fortbildningskatalogen via Sfam:s hemsida.
2 ...
... miljoner kronor, drygt, fick Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, från regeringen för att utveckla en modul som ska inspirera läkare till fortbildning.
MIA WÄRNGÅRD