Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Nationalistparti vill stoppa läkarstudenter från Sverige

Publicerad: 30 juli 2009, 09:15

Nationalistiska Dansk folkeparti kräver nya regler för att stoppa svenska läkarstudenter som vill utbilda sig i Danmark.


Nu till hösten börjar 227 studenter från Sverige på läkarutbildningarna i Köpenhamn, Århus och Odense, enligt Dagens Nyheter. Det stora antalet har fått det kontroversiella nationalistiska partiet Dansk Folkeparti att reagera.

Nu kräver partiets sjukvårdspolitiska talesperson Liselotte Blixt att det införs krav på att personer som utbildar sig till läkare i Danmark måste jobba i landet i minst sju år.

– Danmark lider av allvarlig läkarbrist och samhället är inte betjänt av att utbilda läkare i massiv skala utan att det kommer skattebetalarna som finansierar utbildningen till godo, säger hon i ett pressmeddelande.

Den danska forskningsministern Helge Sander från det liberala partiet Venstre ställer sig kallsinnig till Dansk folkepartis krav. Han anser att ökningen av andelen svenskar på utbildningarna är relativt blygsam, från 14 till 16 procent.

– Men det är naturligtvis önskvärt att även den svenska regeringen ökar antalet utbildningsplatser för läkare, säger han till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev