torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Nordliga landsting sämst på vårdgarantin

Publicerad: 25 april 2018, 12:01

Mer än var fjärde person som väntar på en operation har fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt statistik från SKL.


Landstingen i norra Sverige är sämst på att leva upp till lagen.

Fyra av de fem landstingen i Norrland — Jämtland Härjedalen, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg, hamnar i den absoluta botten av listan på hur många patienter som fått vänta längre än 90 dagar, enligt den färskaste statistiken från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som visar en lägesbild för mars 2018.

Norrbotten skiljer ut sig från de andra Norrlandslänen genom att hamna precis på snittet för riket, med 27 procent av patienterna som väntat för länge. I hela Sverige handlade det om drygt 33 000 patienter i mars månad som fått vänta längre än den lagstadgade vårdgarantin, som Ekot i Sveriges Radio var först med att berätta.

Siffrorna var i mars i år något bättre än under årets första två månader, men sämre än i mars 2017.

– Det är dels vårdplatser att vårdas på efter operationen, och sedan är det bristen på personal på operationsavdelningarna. Operationssköterskor är ju en extrem bristvara, säger Sven Oredsson, läkare och medicinsk rådgivare åt Region Skåne, till Ekot.

ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev