Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Ny metod stärker immunförsvar efter kemoterapi

Publicerad: 21 oktober 2005, 13:48

Immunförsvaret hos patienter med leukemisjukdomen multipelt myelom kan börja byggas upp igen redan två veckor efter avslutad kemoterapi och stamcells-transplantation. Det visar en ny amerikansk studie.

Ämnen i artikeln:

Myelom

Kemoterapi följd av transplantation av patientens egna stamceller är idag den vanligaste formen av behandling av multipelt myelom. Nackdelen med denna behandlingsform är att kemoterapin slår ut kroppens immunförsvar, vilket gör patienterna väldigt känsliga för infektioner.

Nu har en grupp forskare vid University of Pennsylvania School of Medicine i USA hittat en metod för att börja återuppbygga patienternas immunförsvar bara två veckor efter transplantationen.

I studien, som publicerades i tidskriften Nature Medicines nätupplaga, behandlades myelom-patienter som genomgått kemoterapi med vaccin mot pneumokock-bakterier i kombination med T-cells vaccin.

T-cells vaccinet framställdes genom att T-celler som bildats mot pneumokocker hos patienterna efter vaccinationen förökades utanför kroppen och sprutades in i patienterna igen. Dessa celler fortsatte sedan att föröka sig inne i kroppen och på så sätt stärktes patienternas immunförsvar mot pneumokockbakterier.

Studien visar till och med att försökspersonerna svarade snabbare på pneumokock-vaccinet jämfört med personerna i en kontrollgrupp som inte hade cancer. Analyserna visade också att patienternas T-celler ökade snabbt i antal. Immunförsvaret förbättrades även mot kroppsfrämmande ämnen som inte fanns i pneumokockvaccinet, bland annat stafylokocker.

En månad efter transplantationen hade patienterna i studien ett fullt utvecklat försvar mot pneumokocker.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev