måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Nya certifikat delas ut på röntgenveckan

Publicerad: 11 september 2023, 11:12

Nu kan radiologer ansöka om kompetenscertifiering hos Läkaresällskapet inom fem fördjupningsområden.

Foto: Getty Images

Under årets röntgenvecka, med start i morgon, delar för första gången Läkaresällskapet ut sitt kompetenscertifikat till radiologer inom tre nya fördjupningsområden.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSvenska läkaresällskapet

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Ramverket för certifieringen av enskilda läkares kompetens inom fördjupningsområden i radiologi, togs fram av Svenska läkaresällskapet (SLS) under 2022 i samverkan med specialitetsföreningen Svensk förening för medicinsk radiologi (SFMR).

Sedan dess har fyra delföreningar kommit in med ansökningar om certifiering, enligt ett pressmeddelande från SLS. Dessa är barn- och ungdomsradiologi; gastrointestinal och abdominell radiologi; muskuloskeletal radiologi och urogenital radiologi. Sedan tidigare certifierar SLS även inom interventionell radiologi.

Förhoppningen är att certifieringen bland annat ska leda till höjda kunskapskrav, ökad patientsäkerhet och förbättrad vårdkvalitet, säger Hans Hjelmqvist, ordförande för SLS delegation för utbildning, i pressmeddelandet.

Mattias Bjarnegård, styrelseledamot i SFMR och områdeschef för radiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har mycket gott att säga om certifieringen för radiologi, där efterfrågan på fördjupad kompetens ökat med åren. Han hoppas att certifieringen även ska komma andra specialiteter i liknande situation till nytta.

”Bra för patienterna, bra för sjukvården och bra för radiologin”, säger han.

Läs också: Okej lämna ut läkares löner men inte namn

Röntgenveckan 2023

Röntgenveckan äger i år rum i Uppsala, 12–15 september. Huvudtemat är AI, artificiell intelligens. Den arrangeras av sex föreningar och vänder sig förutom till röntgenläkare, till röntgensjuksköterskor, sjukhusfysiker, medicinska ingenjörer, tandläkare med flera.

Här finns programmet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev