onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Oredlighetsärende avskrivs mot Göteborgsprofessorer

Publicerad: 18 december 2018, 14:16

En anmälan om påstådda bildmanipulationer i två arbeten om transplantation av odlade blodkärl avskrivs av Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg. Huvudförfattare till de två arbetena är två professorer som tidigare fällts för oredlighet i samma artiklar.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Anmälan, som gjordes av Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi vid Göteborgs universitet, gällde två uppmärksammade publikationer om transplantation av konstgjorda vener till leversjuka barn.

Universitetets oredlighetsråd ansåg att det inte fanns grund för misstankarna gällande den första artikeln, som publicerades i tidskriften Lancet. I den andra artikeln, som publicerades i tidskriften Ebiomedicine, ansåg rådet att forskarna övertolkat sina resultat och att det fanns allvarliga brister i artikeln men att det inte gick att ta ställning till om detta var att betrakta som oredlighet.

Rådet använde sig av en definition av oredlighet i forskning som gällde då den aktuella forskningen bedrevs och som då inte omfattade begreppet ”grov oaktsamhet”.

Rektor Eva Wiberg beslutade i enlighet med oredlighetsrådets slutsats och avskrev misstankarna om oredlighet i de bägge artiklarna, där de två professorerna Michael Olausson och Suchitra Holgersson var huvudförfattare.

Samma personer fälldes i mars 2017 för oredlighet i forskning gällande samma artiklar som nu är aktuella. Orsaken då var bland att det saknades tillstånd från Läkemedelsverket och etikprövningsnämnd.

I juni 2018 fälldes Suchitra Holgersson för bildmanipulationer i sju andra vetenskapliga artiklar.

Relaterat material

Stamcellsteknik gav flicka nytt blodkärl

Fälld professor försvarar sig mot anklagelserna

Medicinare ville fria fuskdömda Göteborgsforskare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev