Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Osäkert var jobben finns för färdiga proffs på IT i vården

Publicerad: 27 april 2005, 07:45

I vår examineras den första kullen med "IT i vården-proffs". Men arbetsmarknaden är osäker för studenterna på programmet för medicinsk informatik.


Utbildningen startade 2001, och nu närmar sig den första årskursen målgång. De har varvat studier i medicin på Karolinska institutet med kurser för systemvetare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och nyinrättade kurser i medicinsk informatik.

- Alla säger att det här är en bransch som snart kommer att explodera, och att vi ligger helt rätt i tiden. Men ännu har ingen av oss fått jobb, säger Rana Tais, en av de 25 studenter som går ut i vår.

Studenterna kan jobba både på beställarsidan, inom sjukvården, och hos någon leverantör av IT-system.

- Många IT-företag som jobbar mot andra branscher vill in i vårdsektorn. Där kan man tänka sig att vi kan få jobb, säger Gustav Alvfeldt, student.

Upphandling eftersatt område  Medicinsk informatik, utbildningens huvudämne, handlar om medicinska IT-tillämpningar. Tanken är att studenterna ska överbrygga klyftan mellan utvecklare och användare.

Gustav Alvfeldt och kurskamraten Magnus Nordström gör sitt specialarbete om upphandlingar av IT-system, ett område som de tycker är eftersatt.

- Själva upphandlingsprocessen sätter snäva gränser. Utvecklare och beställare får inte ha kontakt med varandra under upphandlingen och efteråt vet de inte vad de kommit överens om, säger Magnus Nordström.

I takt med att IT-systemen i vården centraliseras, ställs det allt högre krav på kompetens hos dem som beställer systemen. Det kan också bli ett möjligt arbetsfält, tror studenterna.  Att mötet mellan teknik och sjukvård inte är helt enkelt har också märkts under utbildningstiden. De två inblandade högskolorna har ibland haft problem med samarbetet. Studenterna har själva fått ta ett stort ansvar, bland annat för att marknadsföra sig själva och sin utbildning.

"Samma personer som dyker upp"  De hade också gärna sett ett större intresse för utbildningen från de föreningar och nätverk som finns för medicinsk informatik.

- Vi har förstått att den här branschen är liten, något av en ankdamm, framför allt på beställarsidan. Det är samma personer som dyker upp överallt, säger Rana Tais.

Vad är då drömyrket för studenterna? Tänker de bli nästa generation IT-chefer i landstingen?  - Helst vill man vara någonstans där man gör nytta, säger Rana Tais.

Men den som siktar på att bli IT-chef i ett landsting måste ha mycket erfarenhet från andra jobb, tycker de alla tre.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev