Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

På Vidarkliniken förenas antroposofi och skolmedicin

Publicerad: 18 april 2005, 08:55

Inget flum, bara fler möjligheter. Det är budskapet när läkaren i antroposofisk medicin, Kathrin Wode, berättar om sitt jobb på Vidarkliniken.


Vidarkliniken, som firar 20 årsjubileum i höst, omges av ängar med betande kor och ekologiska gårdar. Steget till onkologen på Södersjukhuset i Stockholm känns lång, men Kathrin Wode jobbar som läkare på bägge ställena. Hon beskriver fördelarna med det antroposofiska arbetssättet så här:

- Det ger mig en bredd i terapimöjligheterna. Jag vilar hela tiden på skolmedicinen, men har även fler möjligheter att ta till.

Ordet antropos betyder människa och sofia betyder vishet. Tankarna om människan som helhet togs upp av Rudolf Steiner och har sedan fortplantat sig på dagis med Waldorf-pedagogik, liksom inom läkekonsten, biodynamiskt jordbruk och arkitekturen.

Den antroposofiska medicinen består av två delar; basen är skolmedicinen som plussas på med komplementärmedicin.

- Allt som vi läst på läkarutbildningen och lärt oss på AT ingår självklart. Ju mer akut eller farligt ett tillstånd är desto mer skolmedicin blir det i behandlingen, säger Kathrin Wode.

Tankarna som styr den antroposofiska medicinen tar fasta på att människan består av materia, som kalket i skelettet, och livsprocesser. Det finns en själslig och en andlig dimension, där den själsliga rymmer känslorna, medan den andliga handlar om det unika jaget, kärnan i vem man är.

Massage, konst och musik  I behandlingen används - förutom skolmedicinen - antroposofiska naturläkemedel som är homeopatiskt framställda, utvärtes behandlingar som omslag och fotbad, medicinska bad och massage samt konstterapier som målning och musik.

Patienterna på Vidarkliniken är ofta svårt sjuka i cancer, har symtom på stressrelaterade sjukdomar eller långvarig smärta.  Enligt Kathrin Wode finns det både likheter och skillnader jämfört med traditionell behandling.

- Jag lyssnar och känner med händerna precis som vanligt. Men jag frågar mer detaljerat och gör mer med informationen.

En bröstcancerpatient kan få följande behandling: morfin och hormonpreparat, antroposofiska läkemedel mot oro, sömnbesvär, aptitlöshet, liksom mistelpreparat. Dessutom ges till exempel fotinsmörjning med lavendelolja på kvällen för att patienten ska komma till ro och få sova, och målningsterapi och rytmisk massage för att bygga upp kroppen och jaget.

- Hos många cancerpatienter finns en stor besvikelse mot kroppen, att den inte sa till när det var en dödlig sjukdom på väg. Då behöver vi bygga upp kroppsuppfattningen och tilliten, säger Kathrin Wode.

Att patienter svarar på detta och mår bättre - är det inte placebo, undrar någon åhörare. Nej, svarar Kathrin Wode övertygat.

- Jag gillar inte flum, jag vill   ha belägg. Men jag har sett att detta fungerar. På spädbarn som inte vet hur de behandlas till exempel - och då faller placeboargumentet.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev