Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bild- & funktionsmedicin

Prisad handledare ska se på proppar i närbild

Publicerad: 30 April 2008, 12:45

Han är expert på vad som kan orsaka proppar i blodkärlen – men också en duktig handledare. Därför får Lars Lind nu ett stipendium på 100 000 kronor från Lennart Hanssons minnes­fond.


Lars Lind är professor i akutmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och har under flera decennier studerat hur bland annat åderförkalkning, ateroskleros, kan ge upphov till folksjukdomarna hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

Flera av hans publikationer är frukten av en omfattande studie i vilken man under snart 40 års tid följt alla män födda i Uppsala mellan år 1920 och 1924. Genom studien har många riskfaktorer för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke kunnat identifieras.

När Dagens Medicin får tag i Lars Lind befinner han sig i Istanbul, med anledning av årskongressen för det europeiska aterosklerossamfundet, EAS.

Kan du berätta om din forskning?
– I vår senaste studie har vi följt 800 personer i åldern 70 till 75 år. Med hjälp av ultraljud på kärl i hals, ljumskar och armar har vi kunnat följa deras utveckling av ateroskleros. Detta har vi sedan kunnat korrelera till vilka personer som drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller stroke.

Vad är ert nästa projekt?
– Vi ska nu gå vidare och även titta på kroppens kärl med MR och traditionell röntgenteknik. Vi kommer då även att studera hjärtats kranskärl. Förutom riskfaktorer som rökning, högt blodtryck och insulinresistens, som vi tidigare har undersökt, har vi nu ytterligare några som vi vill studera.

I stipendiekommitténs motivering nämns bland annat ditt goda handledarskap. Gillar du att ha doktorander?
– Jag tycker om att handleda och har haft många doktorander, varav ett 20-tal har disputerat. Doktorandutbildningen blir som en körskola för forskare. Att få följa en doktorands utveckling mot att bli en fullfjädrad forskare är jätteroligt.

Klara Ravald

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev