Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Region Halland erkänner missar

Publicerad: 25 oktober 2013, 11:01

Missad höftfraktur och njursvikt ligger bakom två lex Mariaanmälningar.


Region Halland anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria sedan den konstaterat att rutinerna brister på sjukhusen i både Halmstad och Varberg.

Det första fallet rör en äldre patient som röntgades på Hallands sjukhus Halmstad efter ett fall i hemmet. Då undersökningen inte visade någon höftfraktur skickades patienten hem men dagen efter konstaterade sjukhuset att röntgenbilderna förväxlats med en annan patients.

Patienten opererades senare men avled dagen efter.

– Det hela är naturligtvis mycket beklagligt. Tyvärr innebär en operation alltid risker för en äldre människa som är medtagen och sedan tidigare hjärtsjuk, säger sjukhusets chefläkare Birgitta Lagerqvist i ett pressmeddelande där det också framkommer att journalsystem och system för röntgenbilder inte är kompatibla.

Den andra händelsen rör en patient som tidigare fått en knäprotes inopererad och som i efterförloppet fått en misstänkt infektion i knäleden. Trots antibiotikabehandling blev patienten inte bättre och fick bland annat svårt att kissa. Efter fem dygn togs blodprover som visade på försämrad njurfunktion.

– Det är anmärkningsvärt att proverna inte togs tidigare. Kreatinin, som indikerar hur väl njurarna fungerar, är ett prov som ofta tas rutinmässigt, säger Christer Allenmark, chefläkare vid Hallands sjukhus Varberg.

Efter intensivvårdsbehandling blev patienten bättre och kunde skrivas ut till hemmet med normala njurvärden.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News