Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Rekordmånga nya läkare kom från andra länder i fjol

Publicerad: 16 januari 2008, 10:31

Sex av tio läkare som fick svensk legitimation i fjol har läkarexamen från ett annat land. Det innebär en ny toppnotering. Nytillskottet från Grekland har mer än fördubblats mellan 2006 och 2007 och ett 100-tal kommer från nyblivna EU-landet Rumänien.


Hittills har 2 048 svenska läkar­legitimationer utfärdats 2007. Sammanlagt 1 273 av dessa – 62 procent – gick till personer som har sin läkarexamen från ett annat land än Sverige. Ytterligare några legitimationer daterade 2007 kan komma att utfärdas, eftersom det finns en viss eftersläpning hos Socialstyrelsen, men redan nu står det klart att fjolåret var ett rekordår när det gäller legitimationer till läkare från andra länder.

Tidigare toppnotering för utländska läkare var 2004, då 1 104 utländska läkare fick svensk legitimation. Det motsvarade 59 procent av alla som fick legitimation det året.
Den absoluta merparten av de utländska läkarna, 1 002 personer, kommer från ett annat EU/EES-land.

Liksom tidigare år kommer de flesta europeiska läkare som fått svensk legitimation, 178 stycken, från Tyskland. På andra plats hamnar i år Grekland, med 172 läkare – mot ”bara” 86 stycken 2006. På fjärde plats kommer det nya EU-landet Rumänien. 102 rumänska läkare fick svensk legitimation förra året. Hur många de var 2006 är oklart, eftersom det saknas statistik över utbildade utanför EU/EES-området.

Ville jobba utomlands
En av de läkare som kom till Sverige från Grekland i fjol är Aristeidis Grigoriadis, ST-läkare på radiologen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping sedan fyra månader tillbaka.

– I Grekland är det svårt att få börja sin specialisttjänstgöring, det finns en jättelång väntelista och det kan ta två–tre år. Dessutom ville jag jobba utomlands, berättar han.

Att det blev just Sverige för Aristeidis Grigoriadis berodde på personliga kontakter.

– Jag har en kusin som arbetar som läkare i Sverige och som berättade för mig att systemet och utbildningen här är jättebra.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson-Bågenholm tror att relativt många av de europeiska läkarna som får svensk legitimation är just ST-läkare.

– Jag ser på mitt eget sjukhus att vi har många ST-läkare från Grekland och Tyskland. Det tror jag beror på att det är känt bland medicin­studenter i andra länder att man får en väldigt bra ST-utbildning här i Sverige, säger hon.

Naturligtvis ligger också landstingens aktiva arbete med utlands­rekryteringar bakom att många läkare från övriga Europa söker sig till Sverige.

Ska slutföra sin ST i Sverige
Aristeidis Grigoriadis trivs bra i Sverige så här långt. Men efter bara fyra månader kan han ännu inte säga om han kommer att stanna i Sverige på längre sikt.

– Jag måste se om det går bra för mig och bo här en längre tid för att kunna avgöra det. Men jag ska slutföra min ST här i alla fall, det har jag bestämt.

Att bara runt 40 procent av de läkare som fick legitimation förra året utbildats i Sverige betyder inte att vi blir alltför beroende av andra länder för att klara läkarförsörjningen, anser Eva Nilsson-Bågenholm.
– Det finns i dag runt 1 150 ny­börjar­platser per år på läkarprogrammet. Det innebär att en av hundra i en årskull ska bli läkare. Jag har svårt att se att vi skulle få en bristsituation. I dag har vi ju en läkare på 320 invånare i Sverige.

Fler från Rumänien

Härifrån kom de flesta med utländsk utbildning som fick svensk legitimation 2007:
1. Tyskland 14%
2. Grekland 14%
3. Danmark 12%
4. Rumänien 8%
5. Ungern 7%
6. Polen 6%
7. Norge 3%
8. Island 2%
8. Tjeckien 2%

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev