Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bild- & funktionsmedicin

Riksrevisionen granskar personalbrist

Publicerad: 18 December 2014, 13:50

Varför är bristen på personal med rätt kompetens så stor i vården och hur kan man ändra på det? Det ska Riksrevisionen svara på i en ny granskning.


Sedan i april har Riksrevisionen arbetat med en förstudie om kompetensförsörjningen i sjukvården. Nu har myndigheten beslutat sig för att gå vidare med en huvudstudie som ska vara klar i oktober 2015. I beslutet att inleda granskningen skriver Riksrevisionen att problemen med kompetensbrist i hälso- och sjukvården blir allt tydligare och märks genom ”ökade kostnader för inhyrd personal, stängda avdelningar och i vissa fall allvarliga vårdskador”.

Granskningen ska fokusera på fyra orsaker till kompetensbristen som Riksrevisionen har identifierat. Riksrevisionen ska granska hur kunskapen ser ut om behoven av utbildad personal och om förmågan att utbilda tillräckligt många finns. Myndigheten frågar sig också varför de nyutbildade inte motsvarar den kompetens som vården efterfrågar och varför den kompetens som finns inte är tillgänglig överallt. Slutligen ska Riksrevisionen granska varför utländsk kompetens inte tillvaratas effektivt.

Riksrevisionens granskning kommer att fokusera på läkare, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Den ska genomföras genom intervjuer med regeringskansliet, myndigheter, Sveriges Kommuner och Landsting, fackförbund och andra intresseorganisationer. Dessutom ska myndigheten bland annat analysera regleringsbrev för lärosäten, uppföljningar av utbildningar och regionala kompetensförsörjningsplaner. Granskningen ska också innehålla fallstudier i tre landsting.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev