Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

RNA-interferens fick medicinpris

Publicerad: 2 oktober 2006, 09:43

Upptäckten av RNA-interferens. Det är vad som belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Pristagarna heter Andrew Z Fire och Craig C Mello, båda från USA.


Enligt Nobelkommittén har de två pristagarna upptäckt en mekanism som är av "central betydelse" för informationsflödet i cellen.

Arvsmassan styr livsprocesserna genom ett flöde av information från DNA i cellkärnan via budbärarmolekylen mRNA till bildningen av proteiner i cellens cytoplasma.

År 1998 rapporterade de två amerikanska forskarna Andrew Fire, Stanford University School of Medicine, Stanford, Kalifornien, och Craig Mello, University of Massachusetts Medical School, Worcester, Massachusetts, att de hade upptäckt en naturlig process som kan bryta ner mRNA för en viss gen. Denna mekanism kallas för RNA-interferens och aktiveras av dubbelsträngad RNA.

På så sätt kan uttrycket av den gen som kodar för ett visst protein släckas ut, eller "tystas", något som på engelska kallas för gene silencing. Resultatet blir att det aktuella proteinet inte bildas.

RNA-interferens förekommer hos såväl växter som djur, inklusive människan och har stor betydelse för regleringen av våra gener. Mekanismen deltar också i skyddet mot virusinfektioner. I dag används processen som en viktig metod inom grundforskningen för att studera enskilda geners funktion. Upptäckten kan också öppna för nya behandlingsmetoder inom medicinen.

Andrew Fire är född 1959 och Craig Mello 1960. Båda är amerikanska medborgare. De delar på prissumman på 10 miljoner kronor.

Läs mer om nobelpristagarnas upptäckt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev