söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Röntgenpersonal vill fokusera på personen

Publicerad: 8 september 2015, 14:15

Ola Björgell, överläkare i medicinsk radiologi vid Skånes universitetssjukhus tillsammans med en av Röntgenveckans föredragshållare, Pär Johansson från Glada Hudikteatern. Foto: Olle Ulvininen/Fotomedia.se

I dag inleds Röntgenveckan i Malmö med den enskilde vårdtagaren i centrum. Målet är att anpassa bemötande, undersökningsmetodik och bildoptimering utifrån patientens speciella förutsättningar.


Temat för årets kongress är personanpassad bild och funktion. Utöver ett brett vetenskapligt program kan röntgenpersonal gå en kurs i vård på lika villkor. Kursen innehåller bland annat ett föredrag av Pär Johansson från Glada Hudikteatern med rubriken ” Mänskliga möten”.

– Personal på röntgen möter alla typer av patienter, i alla åldrar och från en mängd olika kulturer. En del har ett funktionshinder. Det är ofta korta möten och patienterna befinner sig ofta i starkt underläge. De kan känna på sig att något är på gång, ett nytt kapitel i deras liv, eller kanske det sista. Det skapar speciella utmaningar för oss, säger Ola Björgell, docent och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och president för kongressen.

En personanpassad bilddiagnostik ställer även höga vetenskapliga krav. Bland annat finns en rad föredrag om äldres anatomi och fysiologi.

– Vi behöver lära oss mer om den äldre patientens villkor. Till exempel vet vi idag att gallgångarna hos äldre vidgas naturliga med stigande ålder. Undersökningsresultat som kan verka patologiska för unga personer kan i stället var helt normala i förhållande till patientens ålder, säger Ola Björgell.

I år sammanfaller Röntgenveckan med Nordisk kongress, som går av stapeln vart annat år. Intresset för mötet har varit rekordstort med över 2 200 deltagare, och flera kommer från Danmark, Norge och Finland.

Röntgenkongressen pågår mellan 8–11 september.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev