Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bild- & funktionsmedicin

Sex läkare terrormisstänkta

Publicerad: 3 Juli 2007, 12:07

Sex av de åtta misstänkta för helgens terrordåd i Storbritannien uppges vara läkare eller läkarstudenter. Männen ska på grund av sitt yrke lätt ha fått tillstånd att arbeta i landet.


En 26-årig neurolog, utbildad i Jordanien men anställd vid universitetssjukhuset i Stoke-on-Trent, har pekats ut som hjärnan bakom terrordåden i London och Glasgow.
Nu uppger flera medier att hela sex av de  åtta som gripits misstänkta för inblandning i attentaten  är läkare eller läkarstudenter.

En av de män som greps på flygplatsen i Glasgow arbetade enligt BBC som läkare på Royal Alexandra Hospital, där också  två  läkarstudenter gripits.  Även en man som gripits i Liverpool uppges vara läkare.
Igår kväll greps så en indisk läkare som arbetat vid Gold Coast Hospital i Australien på flygplatsen i Brisbane. En läkarkollega till honom ska också ha hämtats till förhör, men inte ha delgetts misstanke om brott.
Den man som greps i Brisbane ska tidigare ha varit verksam som läkare i England.

Enligt BBC har det varit mycket lätt för utländska läkare att få arbete i Storbritannien. På grund av läkarbrist krävdes inget arbetstillstånd för läkare förrän förra  året.
Brittiska tidningen The Sun skriver att al-Qaida valt att skicka läkare dels på grund av att de lätt kunnat ta sig in i landet, dels för att läkaryrket varit en perfekt täckmantel.
– Vem kan rimligtvis misstänka en läkare för att vilja döda eller skada oskyldiga människor? säger en poliskälla till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev