Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Skåne efterlyser nationell satsning mot datorvirus

Publicerad: 29 juni 2009, 09:37

Det e-virus som drabbade skånska sjukhus i vintras innebar stora risker för patientsäkerheten, visar en analys av händelsen. Nu efterlyser Region Skåne en nationell handlingsplan.


Det var i januari i år som e-viruset W32/Downadup.CM infekterade datorer i Region Skåne och orsakade omfattande problem på skånska sjukhus. Region Skåne har nu analyserat händelsen. En slutsats är att e-virusets påverkan på de medicintekniska utrustningarna medförde betydande risker för patientsäkerheten.

När problemet var som störst var 30 procent av datorerna och hälften av servrarna i regionen smittade. Förutom att ett flertal medicintekniska utrustningar påverkades, bland annat slogs ett övervakningssystem för hjärtpatienter ut, ledde angreppet till begränsad åtkomst till journalhandlingar, operationsplanering, röntgenbilder och provsvar.

– Vi måste förbättra IT-säkerheten på en rad punkter i Region Skåne. Samtidigt konstaterar vi att de nationella regelverk som i dag finns för att skydda medicinteknisk utrustning inte fungerar, säger Ann-Christin Andersson, medicinsk rådgivare med ansvar för patientsäkerhetsfrågor i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Region Skåne vill nu att Socialstyrelsen ska inleda ett nationellt samarbete kring e-virus. Bland annat anser man att det behövs en nationell handlingsplan kring hur e-virusangrepp ska motverkas och en gemensam syn på hur e-virus ska hanteras av landstingen.

Uppmaningen om ett nationellt samarbete har nu skickats tillsammans med den aktuella händelseanalysen till Socialstyrelsen. Region Skåne har tidigare även gjort en Lex Maria-anmälan om e-virusangreppet och anmält händelsen till Läkemedelsverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev