Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Sörmland backar om gemensamt sjukhus

Publicerad: 21 januari 2008, 14:35

Det blir inget sammanslagning av Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Centrallasarettet i Västerås. Den politiska ledningen i Sörmland vill avvakta den nya regionindelningen.


Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland har en gemensam politisk nämnd som i november föreslog en hopslagning av Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Centrallasarettet i Västerås.

Sjukhuset skulle ligga i både Västerås och Eskilstuna men det skulle ägas och drivas av de två landstingen tillsammans.

Nu har den styrande alliansen i Sörmland dock beslutat att inte gå vidare med sammanslagningen. En anledning är det pressade ekonomiska läget.

– Vi ska hämta hem 100 miljoner kronor i år. Det kommer att kräva all vår energi och fokus så vi kan inte gå in i en sådan här process nu, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi (kd), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Sörmland.

Dessutom vill landstingets politiska ledning avvakta ett besked kring den kommande regionbildningen.

– Vi vill gärna ingå i samma region som Västmanland. Men om det inte blir en Mälardalsregion så får vi två sjukhus i två olika regioner, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

Torsten Källberg (fp), landstingsråd i Västmanland och ordförande i den gemensamma nämnden, är besviken. Enligt honom borde regionfrågan inte påverka beslutet om en eventuell sammanslagning av de två sjukhusen.

– Det spelar väl ingen roll var regiongränsen går – oavsett kommer det att vara svårt att ha två stora länssjukhus som bara ligger fyra mil ifrån varandra. Det håller inte för framtiden, man måste samarbeta, säger Torsten Källberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev