Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Stor brist på vårdpersonal

Publicerad: 29 januari 2014, 15:26

Bristen på psykiatrisjuksköterskor är nu ännu större än bristen på läkare, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.


I dag, onsdag, publicerade Arbetsförmedlingen sin prognos över bristen på arbetskraft inom cirka 200 yrken under 2014. Bristen inom ett yrke mäts på en skala från ett till fem, ju högre indextal desto större brist.

Psykiatrisjuksköterskor kommer på tredje plats med ett bristindex på 4,51 medan läkare hamnar på plats nummer fem med 4,44.

Arbetsförmedlingen har publicerat sitt index sedan 2009 och det är första gången som bristen på läkare är mindre än bristen på någon kategori av specialistutbildade sjuksköterskor.

Att det råder stor efterfrågan på arbetskraft inom båda dessa yrkeskategorier är däremot ingen nyhet. Konkurrensen om jobben har varit liten under lång tid.

Samma sak gäller grundutbildade sjuksköterskor, receptarier, apotekare och psykologer, enligt rapporten  Var finns jobben? . Orsakerna är framför allt att för få utbildas, samtidigt som många går i pension inom flera av yrkena.

Däremot väntas arbetsmarknaden vara i balans i år för sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder och dietister.

Inom hela hälso- och sjukvården är det liksom tidigare en mycket stor brist på högskoleutbildad arbetskraft. Orsakerna är bland annat att vi blir allt äldre, vilket ökar efterfrågan på hälsovård och äldreomsorg, samtidigt som möjligheterna att behandla sjukdomar förbättras. Dessutom kräver vårdyrkena allt mer utbildning.

Även på fem till tio års sikt räknar Arbetsförmedlingen med en stor brist på vårdpersonal. Visserligen har utbildningsplatserna blivit fler, men det tar lång tid att utbilda sig till de efterfrågade yrkena.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev