Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Strukturerade genomgångar ska minska felmedicinering

Publicerad: 4 december 2008, 14:46

Strukturerade genomgångar ska minska felmedicinering

En ny modell med noggrannare genomgångar kan minska de läkemedelsrelaterade problemen bland äldre. Den slutsatsen drar apotekaren Åsa Bondesson i en ny avhandling.


Äldre patienter är överrepresenterade bland dem som drabbas av biverkningar och andra läkemedelsrelaterade problem. Anledningen är att de ofta tar många olika mediciner samtidigt som de har en komplicerad sjukdomsbild.

Apotekaren Åsa Bondesson har gjort fem studier där hon har granskat läkemedelsgenomgångar på särskilda boenden och akutmottagningar i Skåne. Hennes slutsats är att noggranna avstämningar och genomgångar med strukturerade formulär kan bidra till förbättra behandlingen.

– Studierna har lett fram till en ny arbetsmodell, Lundamodellen, som bygger på att man kvalitetssäkrar läkemedelsbehandlingen när patienten läggs in på sjukhus, dels vid inskrivning av patient och under själva vårdtiden, dels vid utskrivning. Denna arbetsmetod bidrar redan nu i det dagliga arbetet, vilket är positivt, säger Åsa Bondesson i ett pressmeddelande.

Hennes avhandling läggs fram vid Universitetssjukhuset i Lund i morgon, fredag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev