Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Svensk sjukvård bäst - och sämst - i Europa

Publicerad: 1 oktober 2007, 16:13

Sverige är bäst på medicinska resultat - men sämst när det gäller tillgängligheten. Det visar en rankning av sjukvården inom EU.


Sverige toppar alla mått som gäller medicinska resultat, till exempel överlevnad vid hjärtinfarkt. Det visar Euro Health Consumer Index 2007 som i dag presenterats i Bryssel.

Undersökningen visar också att Sverige, tillsammans med Finland, Frankrike och Ungern, är mest generös med att ge vård som exempelvis starroperationer och vaccinationer för barn. Vi ligger också på första plats när det gäller hur stor tillgång befolkningen har till nya läkemedel.

Däremot är Sverige och Irland sämst när det gäller tillgänglighet, att träffa familjedoktor samma dag, inga remisskrav, väntetid till vissa operationer, cancervård inom 21 dagar, och MR-röntgen inom sju dagar. Här är det i stället Österrike och Schweiz som ligger bra till.

– Även om just den här undersökningen inte omfattar vårdgarantin utan andra aspekter på tillgänglighet som inte är de allra viktigaste ur medicinsk synpunkt, så är det bekymmersamt och skapar ett onödigt missnöje, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

– I dag har Sverige de överlägset bästa medicinska resultaten. Det är också rimligt att vi ska klara tillgängligheten bättre. Att vi ligger efter andra länder bör stimulera till att ge vårdgarantin ytterligare prioritet.

Läs hela rapporten på Health Consumer Powerhouse hemsida 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News