Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Telemedicin kortar vårdköerna

Publicerad: 24 maj 2006, 13:40

En digitalkamera, Sjunet och ett avtal, det är allt som behövs för att patienter med komplicerade sår ska få vård snabbare. Nyligen slöt Mälarsjukhuset ett telemedicinavtal med Akademiska sjukhuset för sårbehandlingar.


Landstingen sparar stora summor pengar på utbytet eftersom vårdkedjan kan kortas. Patienten behöver inte först besöka sin husläkare, få en remiss till Mälarsjukhuset och vidare till en specialist i Uppsala där väntetiderna är långa.

- Fördelarna är också att det räcker med befintlig teknik, säger Peter Gustafsson, överläkare på kliniken för kirurgi och urologi på Mälarsjukhuset.

Högkvalitativ kamera  Det rör sig om en högkvalitativ digitalkamera, mobiltelefon med 3g och sjukvårdens nätverk Sjunet.

- Vill jag ha en snabb bedömning av min kollega ringer jag bara upp honom och tar en bild med telefonen. Vi kan också sitta med patienten i realtid och titta på såren. Patienten kan föra en dialog med den andra läkaren men känner sig trygg genom att jag som ordinarie läkare finns med, säger Peter Gustafsson.

- I ett tredje fall tar jag bilder vid patientbesöket och skickar över dem till Uppsala som har avsatt tid för att titta på mina patienter.

På sikt hoppas Benny Eklund, projektledare för Landstinget i Uppsala län, på internationellt utbyte.

- Vi skulle till exempel kunna ta hjälp av kirurgerna i Polen där det råder en överkapacitet på läkare, säger han.

Sofia Thorsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev