Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Tidsbrist och regler hindrar små vårdföretag att växa

Publicerad: 13 april 2012, 07:19

Sjukgymnasten Lotta Wikström fortsätter som enmansföretagare trots hälsovalet i Skåne. Här med patienten Al Fluin.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Hos mindre vårdföretag är viljan att växa inte lika stor som i många andra branscher. Vi är kliniker, inte entreprenörer, säger sjukgymnasten Lotta Wikström.


Tillväxtverket har frågat små och medelstora företag i 13 branscher om de vill öka omsättningen och an­ställa personal. Hotell- och restaurang­företagen ligger i topp, där är nära 90 procent sugna på att bli större. Vård och omsorg hamnar på elfte plats, endast 60 procent vill växa.

Enligt programansvariga Anna Manhem på Tillväxtverket drivs många mindre vårdföretagare av att de vill förverkliga en vårdidé och kunna erbjuda sina patienter nya tjänster. De blir inte sina egna i första hand för att expandera.

– Den iakttagelsen är lite speciell för vård och omsorg. Gemensamt för alla branscher är att företagarna lyfter fram att de vill bestämma om sin egen tid och personliga utveckling, säger hon.

Vård- och omsorgsbranschen är också ung och under omvandling. De nya entreprenörerna är inte så vana vid själva företagandet, som att ha affärsplan, skaffa kapital, ­lokaler och personal.

– Företagandet finns inte med i så stor utsträckning i vård- och omsorgsutbildningarna, säger Anna Manhem.
Största hindret mot att växa för vårdens entreprenörer är att de har ont om tid till att utveckla sina före­tag, berättar hon. På and­ra plats kommer regelverk som styr företagarna i vård- och omsorgsbranschen.

Ombudsman Jörgen Lundqvist på Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, påpekar att sjukgymnasterna är helt beroende av olika regler när de är verksamma med offentlig finansiering.
Av LSR:s 10 600 medlemmar är 1 550 företagare och de allra flesta är anslutna till den nationella taxan LOS. Många står nu inför att gå in i de olika vårdvalsmodeller som införs i landstingen.

– Vi får se vad vårdvalen kommer att ge i form av nya företagare inom rehabilitering och sjukgymnastik, säger han.

Men för Lotta Wikström som driver Aktiv Hälsa i Höllviken är hälso­valet, Skånes vårdval, inget alternativ.

– Ersättningen är så mycket lägre än i nationella taxan. Hälsovalet ger en bruttolön på 16 000 kronor i ­månaden. Jag måste också ha ett avtal med en vårdcentral, säger hon.

Lotta Wikström har drivit sjukgymnastikföretag i drygt 20 år och ­arbetat med stöd av nationella ­taxan. Men det har sällan varit aktuellt att expandera och anställa personal.

– Det är inte möjligt med det avtal jag har med sjukvårdshuvud­mannen. Där finns ett krav på minst 35 timmars arbete i veckan. Då har man inte så mycket tid att utveckla företaget på, säger hon.

Som så många andra mindre vårdföretagare uppfattar sig Lotta Wikström som kliniker i första hand.

– Vi drivs av att vi har ett kall, vi är entreprenörer i andra hand.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev