Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

(V)årdmiljarder i skuggbudget

Publicerad: 2 oktober 2013, 08:50

Vänsterpartiet gör miljardsatsningar på sjukvården i sin skuggbudget. Mer personal, betald specialistutbildning för sjuksköterskor och gratis läkemedel för barn är några av förslagen.


I Vänsterpartiets skuggbudget finns flera satsningar på sjukvården. Partiet vill satsa 1,5 miljard kronor varje år på personalförstärkningar i sjukvården. Exakt hur pengarna ska fördelas framgår inte av förslaget mer än att pengarna ska gå dit ”behoven är störst”.

En annan vårdsatsning i Vänsterpartiets skuggbudget går till specialistutbildning för sjuksköterskor. Partiet vill skapa fler betalda utbildningsanställningar för sjuksköterskor i landstingens regi. Dessutom vill Vänsterpartiet att antalet platser på utbildningarna av specialistsjuksköterskor ska utökas med 400. Denna satsning beräknas kosta 900 miljoner kronor per år.

I skuggbudgeten satsar Vänsterpartiet också en miljard kronor per år på att stärka primärvården. Pengarna ska gå till vårdcentraler i utsatta områden där ohälsotalen är höga. En annan satsning i budgeten som särskilt riktar sig till resurssvaga grupper i samhället är förslaget om gratis läkemedel till barn och unga under 18 år.

– Det är en viktig rättvise­reform då vi vet att det finns massor med barn som lever i familjer med riktigt låga ­inkomster. Där får man välja mellan att äta ordentligt, ­köpa vinterkläder och hämta ut barnens medicin. Det valet ska man aldrig behöva göra i Sverige, därför ska föräldrar kunna hämta ut medicin till barnen utan kostnad, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News