Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bild- & funktionsmedicin

Vårdförbundet går ut i strejk

Publicerad: 4 April 2008, 13:56

Vårdförbundet varslade i dag om att ta ut 3 500 medlemmar i nio landsting och ett stort antal kommuner i konfliktåtgärder. Ny version kl 17.51.


– Det är alltid svårt att fatta beslut om en konflikt. Och det är extra svårt i vården, där tredje man drabbas. Men förhandlingarna har inte lett fram till resultat som våra medlemmar kan acceptera och då är konfliktvarsel det vi kan använda som påtryckning, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

De landsting som har tagits ut är Landstinget Halland, Region Skåne, Landstinget i Uppsala län, Landstinget i Östergötland, Landstinget Västmanland, Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen, Västerbottens läns landsting och Landstinget i Värmland.

Dessutom har ett antal kommuner tagits ut, men det exakta antalet ville Vårdförbundet, vid den pressträff som hölls under fredagseftermiddagen, gå ut med innan arbetsgivarsidan, Sveriges Kommuner och Landsting, underrättats om innehållet i varslet.

Varslet träder i kraft måndagen den 21 april och omfattar 3 500 personer. Samtliga fyra medlemsgrupper, barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor omfattas av varslet.

De kommuner och landsting som plockats ut har inte hamnat på listan av en slump.

– Vi har haft en diskussion utifrån var det får störst effekt. Dessutom har vi utgått från arbetsgivare där den lokala lönebildningen fungerat dåligt och utfallet för våra medlemmar inte blivit så bra, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet har i förhandlingarna bland annat krävt ett påslag på 1 700 kronor i månaden under 2008 och 2009. Orsaken är att man anser att det tidigare avtalet där medlemmarna inte var garanterade en viss pengasumma inte har givit tillräckligt mycket när de har förhandlats lokalt.

– Vi hoppas att Sveriges Kommuner och Landsting ska kunna peka med hela handen åt de arbetsgivare som inte visat vilja att utveckla de lokala avtalen, säger Anna-Karin Eklund.

Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting, håller inte med om att arbetsgivare inte skött sig lokalt.

– Det är en vrångbild. Det är klart att utfallet kan se olika ut på olika håll men om man tittar på det totala utfallet mellan 1995 och 2006 så har Vårdförbundet haft näst störst löneökningar på hela arbetsmarknaden, bara industriavtalet har gett mer, säger hon.Läs fler artiklar om Vårdförbundets lönestrid

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev