Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Vårdförbundet hoppas på nytt medlarbud snart

Publicerad: 27 mars 2008, 10:18

I går sade arbetsgivarparten ja till medlarnas bud. Men Vårdförbundet sade nej till förslaget om ett nytt löneavtal. Nu hoppas man på ett nytt bud som förbundet kan ta ställning till vid en extrakongress redan i helgen.


Om en vecka löper Vårdförbundets löneavtal ut. Parterna har stått långt ifrån varandra och en medlare har kallats in för att lösa knuten i avtalsförhandlingarna. Förra onsdagen, den 19 mars, lämnade medlarna sitt förslag till nytt löneavtal.

I går, onsdagen den 26 mars, meddelade Sveriges Kommuner och Landsting att man accepterar budet. Men Vårdförbundet valde att nobba förslaget. Parterna vill fortfarande inte avsölja något om innehållet eller vad det är man har svårast att enas om.

Enligt Vårdförbundets stadgar måste en extra­inkallad avtalskongress hållas innan förbundet kan acceptera ett bud. Därför har cirka 200 förtroendevalda kallats till en kongress i Stockholm i helgen, den 29 och 30 mars. Där ska styrelsen lägga fram ett förslag som de förtroendevalda ska anta eller förkasta.

Hoppas på ett nytt avtal snart

Enligt Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund är ambitionen fortfarande att kongressen ska hållas och att avtalet ska vara klart den 31 mars.

– Men det hänger ju på att vi hinner få ett nytt bud senast lördag morgon. Vi har fått signaler om att medlarna vill komma med ett nytt bud snabbt, säger hon.

Ute i landet har sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barn­morskor och biomedicinska analytiker fortsatt sina högljudda protester under den gångna veckan.

Löneupproret, som startades av två sjuksköterskor i Västerås, har vunnit anhängare över hela landet. De som skriver under kräver en löneförhöjning på 5 000 kronor, att ingångslönen höjs till 23 000 kronor samt löneförhöjningar på minst 5 procent de närmaste åren. Uppfylls inte kraven hotar avsändarna med massuppsägning den 30 april.

Hittills har cirka 7 800 vård­anställda skrivit under det nationella upproret. De har fått stöd av 4 000 studenter och 11 600 personer från allmänheten.

Stridsviljan stor i Luleå

Dessutom har olika manifestationer i form av demonstrationer, skrivelser, flygblad och namn­insamlingar hållits på flera håll. Så sent som i går, onsdagen den 26 mars, hade Vårdförbundets medlemmar i Norrbotten kallats till en demonstration i Luleå.

Vid denna tidnings pressläggning hade medlemmarna ännu inte marscherat genom staden – men Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Norrbotten, räknade med en stor uppslutning.

– Det finns ett otroligt missnöje bland våra medlemmar. De tycker att de är felvärderade och vill slåss för sina löner. Missnöjet finns på alla nivåer – det handlar om låga ingångslöner, dålig löneutveckling och att det inte lönar sig att specialistutbilda sig, säger Katarina Johansson.

Att ett centralt avtal snart kan vara klart minskar inte stridsviljan bland medlemmarna, anser hon.

– Vi tror att det är viktigt med ett tryck lokalt också. Oavsett vad man kommer överens om på central nivå sker själva lönebildningsprocessen lokalt. Därför är det viktigt att vi sätter ett tryck på vår arbetsgivare här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev