Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Västmanland: Vi viker oss inte

Publicerad: 27 maj 2008, 12:52

Vårdförbundets ombud som samlas på Åkers Runö kursgård utanför Stockholm i morgon har press från sina medlemmar ute i landet att inte acceptera ett för lågt bud.


– Det finns smärtgränser och vi har samma inställning till avtalet som vid den förra avtalskongressen, säger Marianne Kock, en av Stockholmsavdelningens 30 ombud på morgondagens avtalskongress.

Hon är ordförande för Vårdförbundets sektion vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge som rustar för strejken som är varslad till den 29 maj.

– Vi kommer inte att säga ja till ett dåligt avtal för att undvika fortsatt strejk utan arbetar för ett så bra avtal som möjligt, säger hon.

Stockholmsavdelningens ombud har inte pratat ihop sig om hur de ska ställa sig till budet. De har ingen gemensam strategi och har heller inga bestämda belopp i avtalet att bevaka. Något som ombuden från Vårdförbundet Västmanland har.

På ett Vårdförbundsmöte i Västerås under tisdagsmorgonen var de strejkande tydliga med att de inte accepterar ett bud som ger mindre än 1 700 kronor mer i månaden i två år. De vill heller inte ha ett tillsvidareavtal och vill se skrivningar som öppnar för bättre lönebildning lokalt.

Avdelningens vice ordförande Ingrid Edman säger att avdelningen kommer att följa medlemmarnas önskan.

– Vi har en mycket tydlig kravbild från våra medlemmar. Även om den inte är i linje med vad andra avdelningar, och SKL, anser så kommer vi att stå upp för dessa tydliga krav, säger hon.

I Skåne har avdelningens ordförande Pia Arndorff med sig medlemmarnas förväntningar på att avtalet ska ge en långsiktigt god löneutveckling.

– Man är medveten om att vi inte får allt på en gång men vill se att det finns en långsiktig plan för löneutvecklingsarbetet. Några bestämda siffror om belopp tycker jag inte att det finns direkta krav på, säger hon.

Mer om vårdkonflikten. Klicka här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev