Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Acetylsalicylsyra föreslås som skydd mot bröstcancer

Publicerad: 18 februari 2010, 16:01

Acetylsalicylsyra kan minska risken för återfall och död i bröstcancer, enligt en ny studie av forskare vid bland annat Harvad Medical School i Boston, USA.


I en fyra år lång prospektiv studie följde forskarna 4 164 kvinnliga sjuksköterskor med diagnostiserad bröstcancer. De följdes från insjuknande 1976-2002 till 2006 eller till dess att de avled. Forskarna undersökte kopplingen mellan acetylsalicylsyra, ASA, och död eller återfall minst ett år efter diagnos.

Risken för återfall minskade med upp till 60 procent hos de kvinnor som använde ASA varje vecka och risken för dödsfall minskade med upp till 70 procent bland dem som åt läkemedlet. Det gällde patienter som tog ASA två till fem gånger i veckan. För dem som tog acetylsalicylsyra mer än sex gånger i veckan var riskminskningen inte lika påtaglig. Den minskade risken för återfall var då 43 procent och den minskade risken för död i bröstcancer var 64 procent.

Orsakerna bakom minskningen är inte helt klarlagd. Acetylsalicylsyra och andra antiinflammatoriska läkemedel, NSAID, hämmar enzymet COX-2 och minskar prostaglandinnivåerna, och tidigare studier har visat att detta kan minska tillväxten hos cancerceller. Effekten på COX-2 systemet minskar också cytokinresponsen hos metastaser och stimulerar immunförsvaret, enligt forskarna.

Artikelförfattarna drar slutsatsen att för kvinnor som lever minst ett år efter bröstcancerdiagnos kan acetylsalicylsyra vara förknippat med en minskad risk för återfall och död.

Studien är publicerad online på   tidskriften Journal of Clinical Oncologys webbplats.

Läs abstract:

Journal of Clinical Oncology, publicerad online den 16 februari

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev