lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Adjuvant behandling av melanom kan breddas

Publicerad: 13 juni 2022, 11:36

Patienterna i studien hade fått Keytruda efter kirurgi, så kallad adjuvant behandling. Foto: MSD

Fler svenska patienter med malignt melanom kommer troligtvis få immuncheckpointhämmare efter kirurgi, utifrån nya resultat på området.

Ämnen i artikeln:

HudASCOAkademiska sjukhusetLäkemedelHudcancerMalignt melanomImmunterapi

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tillägg med immunterapi efter operation används i nuläget på högriskmelanom där cancerceller spridits till lymfkörtlarna.

– Framöver kommer sannolikt även patienter som opererats för ett tjockt malignt melanom utan sådan metastasering bli aktuella för adjuvant behandling, säger Gustav Ullenhag som är professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Att konceptet är till nytta för patientgruppen har visats i en ny analys. Här sågs en vinst med immunterapi efter kirurgi, men den var mindre uttalad jämfört med vad som brukar ses vid adjuvant behandling av lymfkörtelspridd sjukdom. Nu ska Nationella vårdprogramgruppen för malignt melanom värdera de nya resultaten och ta ställning till en utökad indikation, berättar Gustav Ullenhag som själv ingår i gruppen. 

– Det är svårt att uttala sig om hur många fler patienter som omfattas av en breddad indikation. Men det handlar om relativt många, säger han och påpekar att runt 500 svenskar årligen dör av malignt melanom.

Läs också: Tidig immunkombo lovande vid högriskmelanom

Resultaten presenterades under årets Asco-möte i Chicago i början av juni, och kommer från en randomiserad fas 3-studie med 976 patienter. 

Alla hade tjocka så kallade högriskmelanom utan spridning till lymfkörtlarna. Hela tumören opererades bort och efter kirurgin fick antingen patienterna immuncheckpointhämmaren pembrolizumab (Keytruda) eller placebo. Det primära effektmåttet var återfallsfri överlevnad. 

Siffran låg på 81,2 procent inom gruppen som fått immunterapi och på 72,8 procent i kontrollgruppen efter en uppföljningstid på 27 månader i median. 

Ett sekundärt effektmått var fjärrmetastasfri överlevnad som låg på 88,1 procent med immunterapi medan siffran var lägre med placebo, 82,2 procent. 

I studien behandlades patienterna med pembrolizumab. Svensk sjukvård använder i stället den billigare immuncheckpointhämmaren nivolumab (Opdivo) som adjuvant behandling vid malignt melanom, påpekar Gustav Ullenhag. 

– Det kommer vi troligtvis fortsätta med. Inga data talar för att nivolumab skulle vara sämre än pembrolizumab i det här sammanhanget, säger han. 

Inom studien gavs immuncheckpointhämmaren under ett år. Frågan är om den adjuvanta behandlingen skulle kunna kortas till exempelvis sex månader, lyfter Gustav Ullenhag.

Något fler patienter som fick immunterapin drabbades av svåra biverkningar av grad 3 eller högre. Studien finansierades bland annat av läkemedelsbolaget MSD. 

Läs mer:

Georgina Long med flera. Distant metastasis-free survival with pembrolizumab versus placebo as adjuvant therapy in stage IIB or IIC melanoma: The phase 3 KEYNOTE-716 study. J Clin Oncol 40, 2022 (suppl 17; abstr LBA9500)

Se hela rapporteringe från ASCO 2022 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev