Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Adjuvant cytostatika gav effekt vid tidig prostatacancer

Publicerad: 31 maj 2015, 05:02

Asco 2015. Tillägg av cytostatikumet docetaxel för patienter med tidig högriskcancer i prostatan verkar leda till förbättrad överlevnad, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Hittills används cytostatika bara vid prostatcancer som metastaserat och då som ett sätt att bromsa sjukdomsförloppet.

Men nu kommer det första studieresultatet som indikerar att behandlingen också kan ha en roll i adjuvant syfte, alltså som ett sätt bota fler patienter med tidiga tumörer.

Det är amerikanska forskare som följt upp 562 män med lokalt avancerad cancer, där tumören trängt ut utanför prostatakapseln men inte spridit sig längre.

Samtliga genomgick standardbehandling i botande syfte i form av strålterapi och hormonbehandling.

Hälften lottades också till att få docetaxel i tillägg till standardbehandlingen. Bland dessa patienter var fyraårsöverlevnaden 93 procent, jämfört med 89 procent i kontrollgruppen.

Fler patienter klarade sig också utan återfall bland dem som fått cytostatika. Här var andelen 73 och 66 procent i respektive grupp efter fem år.

Cytostatikabehandlingen ledde till fler biverkningar, men dessa var hanterbara, enligt forskarna.

Resultaten är mycket intressanta, anser Jan-Erik Damber, professor i urologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Samtidigt är överlevnadsanalysen inte helt fullständig än. Så vi kan ännu inte basera ett eventuellt införande av sådan här behandling på de här resultaten. Vi behöver också se resultat från andra studier som pågår inom det här området, däribland en skandinavisk, säger han.

Studien har finansierats av den amerikanska myndigheten National Institutes of Health samt läkemedelsföretagen Astra Zeneca och Sanofi. Den presenteras på söndag den 31 maj på Asco-kongressen i Chicago.

Läs abstract till studien:

Howard Sandler med flera. A phase III protocol of androgen suppression (AS) and 3DCRT/IMRT vs AS and 3DCRT/IMRT followed by chemotherapy (CT) with docetaxel and prednisone for localized, high-risk prostate cancer (RTOG 0521). 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev