lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Afroamerikanska män svarade bättre på cytostatika

Publicerad: 2 juni 2018, 06:00

I USA är insjuknandet och dödstal i prostatacancer högre för svarta män än för vita. Nu kommer data som pekar på att de svarta männen kan ha större fördel av viss behandling – om de bara får den.

Ämnen i artikeln:

ASCOProstatacancer

Det är amerikanska forskare som analyserat data från flera randomiserade studier där totalt över 8 000 patienter lottats att få cytostatikumet docetaxel vid metastaserad och så kallad kastrationsresistent prostatacancer.

De afroamerikanska männen i studien hade samma genomsnittliga överlevnad som de vita männen. Men då forskarna tog hänsyn till olika prognostiska faktorer, som ålder och hur välmående patienterna var i övrigt, så var överlevnaden ökad hos afroamerikanerna.

–  Andelen afroamerikaner i kliniska studier är mycket låg, så nästa steg är att få in fler i de kliniska studierna och även att mer noggrant studera de biologiska och genetiska faktorer som påverkar hur läkemedel fungerar hos olika grupper, sade studiens ledare Susan Halabi vid presskonferensen som inledde årets Asco-möte.

Den nya studien presenteras på måndag den 4 juni på Asco-kongressen i Chicago.

Läs abstract:

Susan Halabi med flera. Overall survival between African-American (AA) and Caucasian (C) men with metastatic castration-resistant prostate cancer  (mCRPC). J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr LBA5005)

CARL-MAGNUS HAKE, LOTTA FREDHOLM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev