Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Aggressiv behandling hjälpte inte mot cancer i urinblåsan

Publicerad: 8 April 2009, 14:02

Extra mycket läkemedel och behandling i ett tidigt stadium hos patienter med cancer i urinblåsan minskade varken dödlighet eller behov av större ingrepp senare.


Forskarna bakom studien, som har gjorts vid University of Michigan Health System, konstaterar att det inte finns tillräcklig evidens för hur cancer i urinblåsan bäst bör behandlas. Därför har de undersökt sambandet mellan intensiteten i tidig behandling vid blåscancer och utfallet, i form av dödlighet i sjukdomen alternativt behovet av större ingrepp senare.

Som grund för studien använde forskarna uppgifter från databasen för Medicare, USA:s hälsoförsäkringssystem som framför allt är tänkt för personer över 65 år. De identifierade 20 713 personer som diagnostiserats med cancer i urinblåsan i ett tidigt stadium mellan åren 1992 och 2002. De identifierade också de 940 läkare som försett dem med vård.

Därefter grupperades läkarna och deras patienter i grupper om fyra, utifrån hur mycket pengar de rapporterat att de lagt på behandling av den aktuella cancerformen under de två första åren efter diagnos.

Journal of the National Cancer Institute, publicerad online den 7 april

Analysen visar att den fjärdedel läkare som hade högst utgifter i Medicare i genomsnitt lade ut dubbelt så mycket pengar på behandling av cancer i urinblåsan som den fjärdedel läkare som hade lägst utgifter. Läkarna i den översta fjärdedelen utförde dessutom oftare endoskopier och andra former av undersökningar.

Men det visade sig att denna mer aggressiva behandlingsstrategi inte var till någon större nytta för patienterna. Fram till och med 2005 hade ungefär lika många patienter dött i grupperna som fick mest och minst behandling. Dessutom löpte patienterna som fick mer intensiv behandling också större risk att behöva genomgå ett större medicinskt ingrepp i senare stadier av sjukdomen.

Studien är publicerad online i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev