Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Akrylamid gav inte cancer

Publicerad: 23 februari 2009, 15:35

Akrylamid gav inte cancer

Kvinnor som får i sig högre mängder akrylamid via kosten löper inte större risk att drabbas av äggstockscancer än de som konsumerar lägre halter av ämnet. Det fastslås i en ny svensk studie.


Forskare vid Karolinska institutet i Solna har följt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län under 17 år som fick besvara omfattande enkäter om sina kostvanor. 368 av kvinnorna drabbades av cancer i äggstockarna, men cancerformen var inte vanligare bland dem som konsumerade mycket akrylamid jämfört med dem som fick i sig lägre halter.

Studien, som publicerades i senaste numret av Cancer epidemiology biomarkers & prevention, visar att den mängd akrylamid som kvinnor i Sverige får i sig via kosten alltså inte ökar risken för att de ska drabbas av äggstockscancer. Forskarna säger dock till Upsala Nya Tidning att det inte går att säga om väldigt stora mängder akrylamid i maten kan ge cancer.

Det har tidigare gjorts studier som inte heller visat på några samband mellan akrylamid i födan och risken att drabbas av bröstcancer, njurcancer eller urinblåsecancer. Däremot visade en nederländsk studie för några år sedan att de kvinnor som fick i sig stora mängder akrylamid löpte en ökad risk att drabbas av livmodercancer. Det gällde i synnerhet de som åt av en speciellt akrylamidrik holländsk pepparkaka.

Det är snart sju år sedan som Livsmedelsverket slog larm om att akrylamid bildas vid upphettning av vissa livsmedel och finns i relativt höga halter i bland annat chips och stekt potatis.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev