fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Analys via mobilen blev snabb och mer på pricken

Publicerad: 23 november 2016, 12:40

Specialistläkare Lina Ivert, Karolinska universitetssjukhuset, visar hur en undersökning med teledermatoskopi går till.

Foto: Jan Lapins

Att använda smarta mobiler för ett snabbare svar om misstänkt hudcancer lockar primärvården. Den nya tekniken lovordas i såväl Stockholm och Gävleborg som Västerbotten.

Ämnen i artikeln:

Hudcancer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Länk till innehåll

En allmänläkare som deltagit i ett pilotprojekt om teledermatoskopi är Gustav Karlberg vid S:t Eriks vårdcentral i Stockholm. Tekniken går ut på att allmänläkare får hjälp av hudspecialister att bedöma fall.

– Arbetssättet har fungerat väldigt bra och det känns som en fantastisk möjlighet. Under projektets gång har vi gjort färre onödiga ingrepp på godartade pigmentförändringar samtidigt som behovet att remittera har minskat, säger han.

S:t Eriks är en av tio vårdcentraler i Stockholms­regionen som deltagit i det nyligen avslutade pilotprojektet. Ett av målen var att korta väntetiden till diagnos och behandling av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer som ökar för varje år. I fjol dog 514 personer i landet av cancerformen.

Teledermatoskopi bygger på att hudspecialisters kompetens överförs digitalt till primärvården. Tekniken innefattar en smart telefon med ett tillhörande förstoringsglas, ett så kallat dermatoskop. Via telefonen kan en allmänläkare fotografera hudförändringar som sedan laddas upp i en särskild databas. Hudspecialisten får tillgång till bilderna, tillsammans med viss bakgrundsinformation, och skriver därefter en rekommendation om hur fallet bör handläggas.

Och pilotprojektet i Stockholm har visat på fina resultat. Med hjälp av teledermatoskopi har patienter fått svar om sina hudförändringar inom några dagar, och tiden från första bedömning till operation blev aldrig längre än två veckor. Inom dagens sjukvård är motsvarande väntetid annars längre än tre veckor för var tredje patient med misstänkt hudcancer, enligt nationellt kvalitetsregister för hudmelanom.

Kötiden kan dock vara ännu längre eftersom rapporteringen inte alltid fångar upp väntetiden från primärvård till specialistbesök, menar Jan Lapins som är överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Han är en av dem som granskat allmänläkarnas mobilbilder under pilotprojektet som startade i början av 2015 och avslutades i somras.

– Jag tror att det här är rätt väg att gå. Med hjälp av tekniken kan patienter få en specialistbedömning redan vid sitt första besök på vårdcentralen. Det skulle annars bara vara möjligt om vi fördubblade antalet hudspecialister i Sverige, säger Jan Lapins.

Han påpekar att teledermatoskopi också är ett effektivt sätt att vidareutbilda allmänläkare i dermatoskopi. Jan Lapins betonar att kunskapsnivån snabbt steg bland primärvårdsläkarna som deltog.

– I början kom fotografier på lättare fall som uppenbart var godartade hudförändringar. Men ganska snabbt så blev de vassare och nu är majoriteten av fall välbefogade, säger han.

Även mer norrut i landet har man goda erfarenheter av teledermatoskopi. Sedan tre år tillbaka är arbetssättet en del av vardagen på samtliga vårdcentraler i Region Gävleborg – även dem i privat regi, berättar Susanne Vandell-Uddströmer som är överläkare vid hudkliniken på Gävle sjukhus.

– Tack vare teledermatoskopi har vi bland annat halverat väntetiden till behandling av malignt melanom samt halverat antalet godartade hudprover till patologen, säger hon.

I Västerbotten har det primära syftet med ett pilotprojekt varit att kunna erbjuda vård på samma villkor, berättar Virginia Zazo, överläkare och verksamhetschef för hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Tekniken kan i dag användas på länets samtliga vårdcentraler.

– Vi såg att färre patienter uppsökte en prickmottagning om de bodde fem mil bort eller längre. I stället besökte de sin vårdcentral för bedömning av hudförändringar. Med teledermatoskopi kunde fler patienter få en primär specialistbedömning oavsett var de bodde i länet, säger hon.

Liksom Stockholm och Gävleborg visade pilotprojektet i Västerbotten på fina resultat. Enligt enkätsvar var även en majoritet av patienterna nöjda.

Om teledermatoskopi även blir en del av vardagen för Stockholms vårdcentraler återstår att se. Härnäst ska man testa att implementera arbetssättet som stöd vid standardiserat vårdförlopp. Det kommer inledningsvis att ske på ett 20-tal vårdcentraler med sikte på totalt 50 stycken innan slutet av 2017.

Dagens Medicin har uppmärksammat konceptet med tele-dermatoskopi tidigare: Det vann utmärkelsen för Årets förnyare i svensk sjukvård 2013.

Källa filmen: Lina Ivert, Karolinska universitetssjukhuset

Relaterat material

En bild säger mer än tusen ord

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev