måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Anmälan: Tre döda i cellgiftskomplikationer

Publicerad: 6 juli 2022, 10:43

Skånes universitetssjukhus anmäler sig själv efter tre dödsfall med cellgiftet capecitabin. Foto: Johan Nilsson / TT

Tre cancerpatienter på Skånes universitetssjukhus har avlidit efter svåra komplikationer i samband med cellgiftsbehandling. Sjukhuset anmäler sig självt enligt lex Maria.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaSkånes universitetssjukhus

T

TT


Två av patienterna var kvinnor som fick cellgiftet capecitabin. Någon vecka efter påbörjad behandling drabbades de av omfattande symptom i mage och tarm. Intensiv behandling sattes in, men i båda fallen slutade det med döden.

Det har senare visat sig att de hade en genetiskt nedsatt förmåga att bryta ner just denna typ av cellgift. Detta hade kunnat upptäckas om de genomgått en genetisk testning före behandlingen, något som sjukhuset nu infört som rutin.

”Efter Läkemedelsverkets rekommendationer 2020 utreddes införandet av genetisk testning i Skåne, men det hann tyvärr inte införas så att de här tragiska fallen kunde undvikas. Jag beklagar detta, säger verksamhetschef Silke Engelholm i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Det tredje anmälda fallet gäller en man som fick bröstsmärtor i samband med behandling med capecitabin. Han fick rådet att avbryta behandlingen, men då smärtorna avtog återupptogs den efter kontakt med sjukhus. Han blev senare återigen svårt sjuk och avled i hemmet. Händelsen anmäls eftersom behandlingen inte borde ha återupptagits utan utredning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev