Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Antikropp bromsade lågmalignt lymfom

Publicerad: 31 maj 2015, 06:51

Asco 2015. Tilläggsbehandling med antikroppen obinutuzumab gjorde att patienter med sena stadier av lågmaligna icke-Hodgkins lymfom kunde leva 15 månader längre utan att sjukdomen försämrades, enligt nya data.

Ämnen i artikeln:

ASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet baseras på en uppföljning av 396 patienter som tidigare slutat svara på standardbehandling med antikroppen rituximab (Mabthera). De lottades till att bara få cytostatikumet bendamustin plus tillägg av och underhållsbehandling med obinutuzumab (Gazyvaro) eller bara bendamustin.

Efter 21 månaders uppföljning i snitt var den progressionsfria överlevnaden 29 månader i kombinationsgruppen, jämfört med 14 månader i kontrollgruppen.

– Tyvärr fanns det ännu inte någon bot för lågmaligna lymfom, så det övergripande behandlingsmålet är att öka tiden som patienterna är symtomfria och i remission. Det faktum att denna nya behandlingsapproach fördubblade remissionstiden innebär ett stort steg framåt, säger studiens ledare Laurie Helen Sehn, vid BC Cancer Agency i Vancouver, i ett pressmeddelande från Asco.

Hon och hennes kollegor rapporterar att låga värden för vita blodkroppar och infusionsrelaterade reaktioner var något vanligare bland dem som fått obinutuzumab. Anemi och låga värden för blodplättar fanns bland de möjliga biverkningar som var vanligare bland dem som enbart fått bendamustin. Överlag fanns det inga oroande säkerhetssignalen i studien i studien, enligt forskarna.

Obinutuzumab verkar precis som rituxumab genom binda till CD20-receptorn på ytan av B-celler, inklusive tumörceller. Därigenom slås de flesta tumörcellerna ut och de övriga verkar bli mer känsliga för cytostatika, enligt bakgrundsinformation från Asco.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Roche. Den presenteras på måndag den 1 juni 2015 på Asco-kongressen i Chicago.

Läs abstract till studien:

Laurie Helen Sehn med flera. GADOLIN: Primary results from a phase III study of obinutuzumab plus bendamustine compared with bendamustine alone in patients with rituximab-refractory indolent non-Hodgkin lymphoma. Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr LBA8502).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev