Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Antikropp bromsade multipelt myelom

Publicerad: 30 maj 2015, 07:47

Foto: Thinkstock

Asco 2015. Tillägg med det nya läkemedlet elotuzumab gjorde att patienter med återfall i multipelt myelom kunde klara sig nästan fem månader ytterligare utan att sjukdomen förvärrades, enligt nya fas 3-data.

Ämnen i artikeln:

MyelomASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet bygger på en interimsuppföljning av 646 patienter som alla fick standardbehandling med lenalidomid och dexametason.

Bland dem som lottats till att dessutom få elotuzumab var den progressionsfria överlevnaden i median 19,4 månader, jämfört med 14,9 månader i kontrollgruppen som bara fick standardbehandling.

– Det var framför allt slående att skillnaden mellan de bägge grupperna tycktes öka med tiden, säger studiens ledare Sagar Lonial i ett pressmeddelande från Asco.

Han är verksam vid Winship Cancer Institute of Emory University i Atlanta, USA.

Vinsten med elotuzumab verkade också vara ungefär lika stor i alla undergrupper av patienter, inklusive de med vissa genetiska markörer för ett snabbare sjukdomsförlopp.

Den nya behandlingen tolererades väl av patienterna och ledde inte till sämre livskvalitet, enligt forskarna.

Elotuzumab är en monoklonal antikropp som binder till ytproteinet Slamf7 som finns på myleomceller och på så kallade naturliga mördarceller. Därigenom tros läkemedlet ha en direkt verkan på tumörcellerna samtidigt som det tros öka mördarcellernas förmåga att bekämpa tumörcellerna.

Studien har finansierats av läkemedelsföretagen Abbvie och Bristol-Myers Squibb. Den presenteras på tisdag den 2 juni på Asco-kongressen i Chicago.

Läs studiens abstract:

Sagar Lonial med flera. ELOQUENT-2: A phase III, randomized, open-label study of lenalidomide (Len)/dexamethasone (dex) with/without elotuzumab (Elo) in patients (pts) with relapsed/refractory multiple myeloma (RRMM). Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr 8508).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev