Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Antikropp minskade återfallsrisk vid leukemi

Publicerad: 8 december 2008, 13:04

Behandling med läkemedlet Mabthera ökar tiden till återinsjuknande i kronisk lymfatisk leukemi enligt två nya studier som nu presenteras vid kongressen American Society of Hematology, ASH.


I de två studierna som presenteras vid den pågående ASH-kongressen i San Francisco har Mabthera (rituximab) visat positiva resultat mot kronisk lymfatisk leukemi, KLL, som är den vanligaste formen av leukemi.

I den ena studien fick hälften av patienterna rituximab som tillägg till cytostatika vid sex behandlingstillfällen. Övriga patienter fick enbart cytostatika. Vid uppföljning efter två år hade 77 procent av dem som fått rituximab inte återfallit i sjukdomen. Det ska jämföras med 62 procent av dem som enbart fått cytostatika. Patienterna som ingick i studien var inte tidigare behandlade för sjukdomen.

Den andra studien hade ett liknande upplägg men prövade läkemedlet på patienter med KLL som antingen hade fått återfall eller som hade en särskilt svårbehandlad sjukdom. I den studien var tiden till återfall 31 månader för patienter som fått rituximab och cytostatika jämfört med 21 månader för dem som enbart fick cytostatika.

I dag används läkemedlet bland annat för behandling av lymfkörtelcancer. Nu har tillverkaren även ansökt om att rituximab, som tillägg till cytostatika, ska godkännas som behandling av kronisk lymfatisk leukemi.

I den andra av de två studierna ingick två svenska sjukhus. Eva Kimby, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, var ansvarig för de svenska prövningarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev