tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Antikroppsburen cytostatika hjälper fler bröstcancersjuka

Publicerad: 4 juni 2022, 12:20

Patienterna i studien var svårbehandlade.

Foto: Getty Images

ASCO 2022. Antikroppskonjugatet sacituzumab govitecan är bättre än cytostatika i senare linjer för svårbehandlade patienter med spridd, hormonpositiv bröstcancer.

Ämnen i artikeln:

ASCOSahlgrenska universitetssjukhusetLäkemedelBröstcancer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det visar primära resultat från en randomiserad fas 3-studie som presenteras på årets Asco-möte i Chicago. 

I fokus står kvinnor med metastaserad bröstcancer, och vars tumörceller har receptorer för östrogen och progesteron men saknar receptorn her2. De hade blivit resistenta mot antihormonella läkemedel och minst två behandlingsregimer med cytostatika. 

I Sverige hamnar årligen runt 900 patienter med bröstcancerformen i ett sådant svårt läge, påpekar Per Karlsson som är professor samt överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– När vi nått vägs ände med antihormonella läkemedel kan cytostatika förlänga livet en viss tid för dessa patienter. Och sacituzumab govitecan verkar göra det på ett mer effektivt sätt, säger han. 

Läs mer: Antikroppsburen cytostatika lovordas vid svår bröstcancer

Sacituzumab govitecan (Trodelvy) är ett antikroppskonjugat där ett cytostatikum kopplas till en monoklonal antikropp som riktas mot en särskild receptor som finns på tumörcellerna. Med konceptet levereras läkemedlet direkt till rätt plats i kroppen, vilket ska bädda för bättre behandlingseffekt och färre biverkningar. 

Sedan tidigare är sacituzumab govitecan godkänt för metastaserad trippelnegativ bröstcancer. Och nu kommer alltså resultat som visar att ytterligare en patientgrupp har viss nytta av läkemedlet.

I studien deltog 543 välbehandlade patienter och hälften fick via lottning antikroppskonjugatet. Resterande hälft behandlades med en av fyra olika cytostatika och det handlade bland annat om eribulin och vinorelbine som även ingår i tredje och fjärde linjen i svensk sjukvård.

Det primära effektmåttet var progressionsfri överlevnad, alltså tiden som går utan att sjukdomsbilden förvärras. 

Den låg på 5,5 månader i median för gruppen som fick antikroppskonjugatet jämfört med 4 månader i median med cytostatika, vilket motsvarar en förbättring med 34 procent. 

Den progressionsfria överlevnaden var högre för sacituzumab govitecan än för cytostatika när uppföljningar gjordes vid tre olika tillfällen efter randomiseringen:

* Sex månader: 46 procent respektive 30 procent

* Nio månader: 33 procent respektive 17 procent

* Tolv månader: 21 procent respektive 7 procent

– Det är svårt att överhuvudtaget få en effekt i tredje och fjärde linjen och antikroppskonjugatet ger ändå en måttlig förbättring. Men fynden är inte någon kioskvältare direkt, säger Per Karlsson. 

Han påpekar att mycket händer inom fältet och flera andra intressanta antihormonella behandlingar är på gång som kan vara vassare än cytostatika för patientgruppen. 

Totalöverlevnaden var något längre med antikroppskonjugatet än med cytostatika när den första planerade analysen utfördes, men skillnaden var inte statistiskt säkerställd. 

En högre andel drabbades av allvarliga biverkningar bland dem som fick antikroppskonjugatet jämfört med standardbehandlingen. Ett dödsfall skedde inom gruppen som fick sacituzumab govitecan. 

Studien startade 2019, och uppföljningen ska fortsätta i upp till fem år. Patienterna kom bland annat från USA, Storbritannien och Italien. Studien är finansierad av det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Sciences.

Läs mer: 

Hope Rugo med flera. Primary results from TROPiCS-02: A randomized phase 3 study of sacituzumab govitecan (SG) versus treatment of physician’s choice (TPC) in patients (Pts) with hormone receptor–positive/HER2-negative (HR+/HER2-) advanced breast cancer. J Clin Oncol 40, 2022 (suppl 17; abstr LBA1001)

Följ vår rapportering från ASCO 2022 här, där ni också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev