Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Antikroppsterapi får grönt ljus vid endometriecancer

Publicerad: 31 augusti 2022, 10:49

Runt 1 400 kvinnor i Sverige drabbas årligen av endometriecancer.

Foto: Getty Images

PD1-hämmaren dostarlimab bör användas för att behandla svåra former av endometriecancer, rekommenderar NT-rådet.


Ämnen i artikeln:

HälsoekonomiTLVNT-rådetToppnyheterToppnyheter Kvinnohälsa

I fokus står vuxna med återfall eller med avancerade former av sjukdomen som har förvärrats trots platinabaserad cytostatikabehandling. Patienternas tumörvävnad ska ha defekta DNA-reparationsmekanismer i form av dMMR eller MSI-H.

Endometriecancer utgår från livmoderslemhinnan och drabbar runt 1 400 kvinnor i Sverige varje år, och det är främst äldre personer som ligger i riskzonen.

Läs också: PD1-hämmare tycks radera svår ändtarmstumör 

Tidigare i år gav NT-rådet tummen ner för Jemperli (dostarlimab) vid endometriecancer. Sedan dess har nya data släppts som ger en något stärkt bild för läkemedlet, och en nationell upphandling har gjorts inom ramen för regionernas samverkansmodell för läkemedel. Med avtalet får regionerna en del av kostnaden återbetald. 

NT-rådet skriver att PD1-hämmaren bör användas eftersom det upphandlade priset gör behandlingen kostnadseffektiv, trots hög osäkerhet i det vetenskapliga underlaget.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV uppskattar att den extra kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår – exklusive rabatten – hamnar mellan 800 000 och 2 miljoner kronor om patienten behandlas med Jemperli under som längst två år, vid en jämförelse med cytostatika där karboplatin kombineras med paklitaxel. Motsvarande kostnad ligger mellan 500 000 och 800 000 kronor när Jemperli jämförs med pegylerat liposomalt doxorubicin, som också är ett cytostatika. Men dessa siffror är mycket osäkra, understryker TLV. 

Den uppdaterade rekommendationen baseras på nya data från en öppen och pågående fas 1-studie där 108 patienter med svåra former av endometriecancer behandlas med PD1-hämmaren.

I valet mellan Jemperli och Keytruda (pembrolizumab) ska det förstnämnda väljas på grund av betydande skillnader i läkemedelskostnader, skriver NT-rådet.

Bland dem med endometriecancer i Sverige drabbas mellan 10 och 15 procent av återfall i sjukdomen. Runt 30 procent av patienterna har genetiska avvikelser i form av dMMR eller MSI-H.

Dostarlimab är en monoklonal antikropp och ingår i gruppen PD1-hämmare. Läkemedlet ges som infusion och blockerar en särskild signalväg i immunsystemet, vilket gör att immuncellerna enklare kan angripa tumören. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev