Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

App sporrar till tarmscreening

Publicerad: 16 Mars 2018, 08:40

Via läsplattan fick patienterna utbildning om olika screeningformer för kolorektalcancer.

Foto: Thinkstock

Fler patienter screenas för kolorektalcancer om de kan beställa ett screeningtest via en app. De nya fynden publiceras i tidskriften Annals of Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Screening för blod i avföringen eller via koloskopi kan minska risken att dö i kolorektalcancer. Ändå är det många som aldrig genomför den typen av test eller undersökning. Nu föreslår amerikanska forskare att ny teknik kan hjälpa till att vända den trenden.

Forskarna ligger bakom en ny randomiserad studie med 450 patienter från primärvården i North Carolina, USA. Ungefär hälften lottades till standardvård i form av livsstilsråd medan resterande skulle använda en specialdesignad iPad-app. Via den fick patienterna utbildning om olika screeningformer för kolorektalcancer och det gick även att beställa ett screeningtest.

Efter 24 veckor var screeningfrekvensen högre bland användarna av appen, den låg på 30 procent. Motsvarande siffra hamnade på 15 procent i kontrollgruppen. Fler än hälften av dem som använt appen beställde ett screeningtest på egen hand.

Eftersom patienterna tackat ja till att delta i studien var de sannolikt extra sporrade, skriver två amerikanska läkare i en ledarkommentar. Det kan påverka resultatet när en motivationsbaserad intervention ska utvärderas, menar skribenterna och lyfter det som en svaghet med fynden.

Deltagarna var i snitt 57 år och rekryterades mellan 2014 och 2016.

Läs mer i abstract:

David Miller med flera. Effect of a Digital Health Intervention on Receipt of Colorectal Cancer Screening in Vulnerable Patients A Randomized Controlled Trial. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 12 mars 2018. DOI: 10.7326/M17-2315

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev