Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Aromatashämmare i fem år till skyddade mot återfall

Publicerad: 6 juni 2016, 08:43

Kvinnor med tidig hormonpositiv bröstcancer fick mer sällan återfall om deras behandling med aromatashämmare förlängdes från fem år till tio år. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerASCO

Länk till video

Efter fem års uppföljning hade 95 procent av deltagarna klarat sig utan återfall bland dem som fått aromatashämmaren letrozol i ytterligare fem år, jämfört med 91 procent i kontrollgruppen som fick placebo. Detta motsvarande en relativ riskminskning med 34 procent, rapporterade studiens huvudförfattare Paul Goss vid en presskonferens på söndagen.

– Kvinnor med tidig hormonreceptorpositiv bröstcancer har en livslång risk för återfall. Nu kan vi för första gången visa att förlängning av behandling med aromatashämmare kan minska den risken, sade han.

Studien omfattade 1 918 postmenopausala kvinnor från USA och Kanada. Deltagarna hade tidigare fått understödjande behandling med en aromatashämmare i 4,5 till 6 år, varav de flesta innan dess också hade fått tamoxifen.

Effekten av den förlängda behandlingen på risken för bröstcanceråterfall var oberoende om patienterna haft metastaser i lymfkörtlar, fått cytostatika eller längden på tidigare hormonell behandling.

Forskarna såg ingen skillnad i total överlevnad mellan grupperna. Detta tror de delvis kan förklaras av att en väsentlig del av minskningen i risken för återinsjuknande gällde minskad förekomst av kontralateral bröstcancer, som är mindre allvarligt än till exempel återfall med metastaser.

Livskvaliteten i bägge grupper var den samma, men de som fått förlängd behandling med aromatashämmare hade skelettrelaterade biverkningar.

Studien presenterades under söndagen på plenarsessionen på Asco-kongressen, där de mest kliniskt avgörande studierna presenteras.

Läs abstract till studien:

Paul Goss med flera. Extending Aromatase-Inhibitor Adjuvant Therapy to 10 years. New England Journal of Medicine, publicerad online den 5 juni 2016. DOI: 10.1056/NEJMoa1604700

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

BröstcancerASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev