torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Avastin minskade inte återfall vid tidig tjocktarmscancer

Publicerad: 1 juni 2009, 09:26

Asco 2009 Tilläggsbehandling med läkemedlet Avastin gav inte minskad risk för återfall vid tidig tjocktarmscancer, enligt en ny studie.


Läkemedlet Avastin (bevacizumab) är sedan tidigare godkänt för behandling av avancerad tjocktarmscancer. Avastin blockerar kärltillväxtfaktorn VEGF och minskar därmed tumörers möjlighet att försörja sig med syre och näring.

I en ny studie har forskare undersökt om Avastin också har effekt som adjuvant behandling, det vill säga för att förhindra återfall efter kirurgi vid tidiga former av sjukdomen.

Totalt ingick 2 672 patienter, varav hälften lottades till att få tillägg med Avastin utöver cellgiftsbehandling. Efter tre års uppföljning fanns ingen statistiskt säkerställd minskad risk för återfall i gruppen som fått Avastin jämfört med kontrollgruppen.

Under första året fanns dock en signifikant minskad risk för återfall i Avastin-gruppen, men denna riskminskning avtog ju längre tid patienterna följdes och var alltså borta efter tre år. Enligt företaget Roche, som står bakom Avastin, antyder detta att Avastin skulle kunna ha effekt om behandlingen ges under längre tid än ett år som var fallet i den aktuella studien.

Patienterna i studien fortsätter att följas med avseende på total överlevnad.

Studien presenterades i går, söndag, vid den pågående cancerkongressen Asco i Orlando, USA

Läs abstract, presenterat 31 maj på Asco-kongressen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev