Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Avtal klart för efterlängtat myelomläkemedel

Publicerad: 19 april 2018, 08:56

Patienter med långt framskridet myelom kan få behandling med det banbrytande läkemedlet Darzalex (daratumumab). Den rekommendationen har NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting fattat i dag efter en lång process.


Ämnen i artikeln:

TLVHematologiLäkemedelLäkemedelsföretagMyelom

– Detta är en trevlig nyhet. Läkemedlet ger ytterligare en fungerande möjlighet hos patienter där man tidigare uttömt andra möjliga behandlingar, säger Bo Björkstrand, hematolog vid Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i svenska myelomgruppen.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om turerna kring Darzalex som godkändes i EU för nästan två år sedan, i maj 2016. Men fram tills nu har det inte kunnat användas på bred front i svensk sjukvård på grund av en lång process där bland annat företaget Janssen i sent skede drog tillbaka en ekonomisk utvärdering hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

När väl en ansökan skickades in ville inte TLV ge subvention, då priset på 1,2 miljoner kronor för första årets behandling och sedan halva summan resterande år ansågs för hög i förhållande till behandlingsvinsten.

Nu har Janssen förhandlat med NT-rådet och lösningen har blivit att företaget ger en viss återbäring när läkemedlet används i monoterapi, vilket i sin tur innebärt attkostnadseffektivitet uppnåtts, enligt NT-rådet. Förutsättningen är att användningen av läkemedlet registreras i ett kvalitetsregister för nya cancerläkemedel. Konceptet beskrivs som ett pilotprojekt.

− En avtalskonstruktion som bygger på separat registrering i register är egentligen inte önskvärd för landstingen. Vi har accepterat det som ett pilotprojekt i det här fallet, eftersom syftet är rättvis och jämlik användning av läkemedel vid en cancertyp med hög svårighetsgrad, säger onkologen och NT-rådsledamoten Freddi Lewin i ett pressmeddelande från rådet.

Den nya rekommendationen gäller enbart behandling i monoterapi hos patienter som tidigare prövat andra behandlingar. Företaget har också ansökt om subvention för kombinationsbehandlingar tidigare i sjukdomsförloppet men inte heller där till ett pris som accepterats av TLV.

Det nationella avtal som NT-rådet tecknat med företaget börjar gälla den 1 maj. NT-rådet rekommenderar landstingen att skriva under det.

Relaterat material

TLV nobbar banbrytande myelomläkemedel

Janssen drar tillbaka Darzalex

Tumme upp för lovande myelomläkemedel

”Imponerande effekt vid myelom”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev